18:23 / 16.01.2021.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

I javnost ima uvid u imovinu sudaca i državnih odvjetnika

-

-

Foto: - / -

Imovinske kartice sudaca prije su bile pohranjene u Državnom sudbenom vijeću i davale se na uvid onomu koji ih je zatražio.
Na internetu su objavljene imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika. Prošle su tri i pol godine od kada je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obećao da će ti podaci biti dostupni javnosti u kojoj je percepcija o pravosuđu već godinama veoma loša.

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika - postale su javne. Na ovim stranicama https://imovinske-kartice.pravosudje.hr/javno upiše se željeno ime, i javnost ima uvid u njihovu imovinu. Pa tako vidimo da sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, uz ostalo, u vlasništvu ima sedam nekretnina.

- Naime, ja imam preko trideset godina radnog staža, slično ima moja supruga koja je liječnica, mi zarađujemo 35 do 40 tisuća kuna mjesečno ukupno i to kroz zadnjih dvadesetak godina. Dakle, svaka lipa iz moje kartice je javno dostupna, rekao je Turudić.

Dostupna je i imovinska kartica predsjednika Udruge hrvatskih sudaca. Damir Kontrec, osim nekretnina, u imovinsku je karticu upisao i vinograd, iz kojeg nam se telefonski javio. Objavom kartica sudaca nije najsretniji.

- Ako je svrha objave bila govor mržnje koji se širi po društvenim mrežama, onda su oni koji su to objavili, odnosno oni koji su za to zaduženi postigli svoju svrhu. Dakle, daljnja difamacija pravosuđa zbog nečega zbog čega ne treba difamirati nekoga ako je netko zakonito stekao svoju imovinu, kazao je Kontrec.

Imovinske kartice sudaca prije su bile pohranjene u Državnom sudbenom vijeću i davale se na uvid onomu koji ih je zatražio. Ovakva objava kartica sada je zakonska obveza. Tomu su se suci i državni odvjetnici dugo protivili jer smatrali su da im se time ugrožava sigurnost. Mnogi suci s kojima smo kontaktirali ponavljaju to i danas. Pred kamere ne žele.

- Nakon deset godina danas jedan ugledni list piše da imam kuću veličine 5700 kvadrata, takvu valjda nije imao ni drug Tito. To je potpuno neodgovorno, to je makartizam, to je poziv na javni linč i blaćenje, naglasio je Turudić.

Čime se, kažu, ionako poljuljano povjerenje građana u pravosuđe dodatno narušava.

- Kad netko postane saborski zastupnik ili ministar temeljna svrha objave njegove imovinske kartice je da li je on za vrijeme trajanja svog mandata koji traje četiri godine, kod nekih i kraće stekao nešto nezakonito ili što bi se moglo vidjeti da postoji sukob interesa. A mi imamo suce koji su suci cijeli svoj radni vijek pa vjerojatno netko u tom radnom vijeku može steći i svoju imovinu, istaknuo je Kontrec.

Svi suci s kojima smo razgovarali slažu se - snažnije povjerenje građana u pravosuđe postići će se jedino bržim postupcima te ujednačenom sudskom praksom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!