12:22 / 10.11.2019.

Autor: Matea Krmpotić/M.Š./P.F/HRT

I kamera HRT-a u kontroli s policijom: alkohol i vožnja ne idu zajedno!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vikend uoči Martinja pojačane su policijske kontrole na cestama.
Vozači su, čini se, ozbiljno shvatili upozorenja policije ovaj vikend kada se slavi Martinje. Nije bilo većih nesreća i stradavanja. Policija je provodila pojačanu kontrolu u dijelovima zemlje gdje se blagdan svetog Martina, odnosno pretvaranje mošta u mlado vino, posebno obilježava. Sinoć je s policijom bila i ekipa HRT-a.

S obzirom na običaje krštenja mošta i očekivano povećan broj alkoholiziranih sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova dodatno je usmjerilo aktivnosti na sankcioniranje i sprečavanje vožnje pod utjecajem alkohola.

- Slavi se Martinje, policija na cesti: Ako piješ, ne vozi!

Nadzor se provodi na lokacijama koje se statistički pokazuju kao potencijalno opasne kada je riječ o prometnim prekršajima i nesrećama zbog vožnje pod utjecajem alkohohola.

Podaci PU zagrebačke

Tijekom drugog dana provođenja preventivno-represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerene ponajprije na počinjenje tzv. "četiri glavnih ubojica u prometu", a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji, utvrđeno je sljedeće, navode u PU zagrebačkoj:

• ukupno 170 prometnih prekršaja, od kojeg broja su 53 prekršaja počinili vozači pod utjecajem alkohola, 56 prekršaja su počinjena zbog nepropisne brzine, pet prekršaja su počinjena zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja zbog uporabe mobitela tijekom vožnje te 54 ostala prekršaja.
 
• Najveća zabilježena koncentracija alkohola je kod 20-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom dok je u organizmu imao 1.55 g/kg alkohola.

Nakon ovih podataka podsjećamo na tragediju kakva se ne pamti na međimurskim cestama. U izravnom sudaru dvaju automobila prošli su tjedan poginule tri osobe.

Godina 2018. bila je rekordna po broju poginulih u Međimurju. Nažalost, ova bi mogla biti - još gora. Osim brzine, najčešći je uzrok nesreća - alkohol.

Upravo tijekom proslave Martinja mnogi konzumiraju alkohol , stoga policija ovaj vikend pojačano nadzire promet. Podsjetimo, nedavnom izmjenom Zakona postrožene su kazne i to - drastično:

● Za 1,5 promil i više novčana kazna je od 10 do 20 tisuća kuna i šest negativnih bodova.
● Od 1 do 1,5 promil kazna je od 5 do 15 tisuća kuna i 4 negativna boda.
● Od 0,5 do 1 promila kazna je od 3 do 5 tisuća kuna uz negativne bodove.

Zapamtite: Ako pijete - ne vozite!

Alkoholiziranim vozačima prometna policija preporučuje - javni gradski prijevoz ili vožnju taksijem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!