14:36 / 01.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

I korisnici obiteljskih mirovina moći će raditi do polovice radnog vremena

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Proširenje kruga umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati puni iznos mirovine i na korisnike obiteljske mirovine predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru.

- Cilj je osigurati veću razinu socijalne zaštite za ovu osjetljivu kategoriju umirovljenika koji se nakon smrti bračnog, odnosno izvanbračnog druga uslijed znatnog smanjenja prihoda kućanstva nalaze u otežanom materijalnom položaju koji je dodatno narušila kriza uslijed epidemije bolesti covid-19, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Na ovaj će se način, dodao je, osigurati i dodatna radna snaga na tržištu rada pogođenog krizom.

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Kirgiskoj Republici donacijom cjepiva protiv covida-19.

BiH će biti donirano 210.000 doza te po 20.000 doza Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Kirgiskoj Republici.

- Hrvatska ima puno doza koje trenutno nisu utrošene i na ovaj način želimo dati potporu državama koje nisu članice EU i teže dolaze do cjepiva da brže cijepe svoje stanovništvo, rekao je premijer Andrej Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!