09:03 / 19.06.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

"I mi želimo i možemo raditi"

-

-

Foto: - / -

Kroz ovu kampanju cilj je potaknuti veće zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali potaknuti i samozapošljavanje.
Projekt "Inkluzivno poduzetništvo - Aktivnosti za razvoj poduzetničkih kompetencija kao način prevencije nezaposlenosti osoba s invaliditetom" pomaže osobama s invaliditetom da razviju svoje poduzetničke pothvate i odvaže se na samozapošljavanje.

U sklopu projekta provodi se i medijska kampanju pod nazivom „I mi želimo i možemo raditi". Cilj kampanje je ukazati na problem težeg zapošljavanju osoba s invaliditetom, a i ukazivanja na poduzetnički potencijal koji oni imaju.

Kampanja je zapravo medijska promocija projekta Inkluzivno poduzetništvo koju provodi Centar za razvoj vrijednosti, rekla je Marija Tomić Preiner, izvršna direktorica Centra za razvoj vrijednosti. u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

- Naša udruga ima za cilj razviti servise u lokalnoj zajednici koji mogu pomoći osobama s invaliditetom da kvalitetnije žive. Tako kroz ovu kampanju želimo potaknuti veće zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali ne samo to, nego potaknuti i samozapošljavanje. Uvjerena sam da mnoge osobe s invaliditetom imaju poduzetnički potencijal, samo im mi kao društvo trebamo dati priliku da ga realiziraju.

Osim toga, dodaje, želja mi je pozvati mlade osobe s invaliditetom koje su nezaposlene da se priključe ovoj kampanji kako bi im pomogli da pronađu posao.

Situacija nije dovoljno dobra, smatra Tomić Preiner.

- U posljednjih nekoliko godina je došlo do promjena na tržištu rada, ali pitanje samozapošljavanja i poduzetničke aktivnosti osoba s invaliditetom je jako malo razvijeno. Imali smo priliku posljednjih nekoliko mjeseci slušati kako se iz Fonda uzela određena količina novca. Upravo taj novac treba biti za razvoj poduzetničke aktivnosti osoba s invaliditetom. I ono što je jako bitno , primjerice u Europi postoje poduzetnički hub-ovi koji su namijenjeni osobama s invaliditetom pa je cilj kroz projekt koji radim takvu inicijativu lansiramo u Hrvatskoj u budućnosti.

Što se tiče medija, ističe kako su dobar partner u realizaciji ovog projekta.

Koja su područja gospodarstva gdje bi osobe s invaliditetom mogle lakše i brže doći sa svojim idejama, navodi da je područje IT industrije koje može biti dobar start za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Kampanja je, kaže, vezana za projekt, ali će ju provoditi dok ne postignu cilj, odnosno dok ne bude što manji broj nezaposlenih osoba s invaliditetom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!