18:41 / 15.09.2020.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/IMS/HRT

I najmoprimci i izvorni vlasnici - u neizvjesnosti

-

-

Foto: - / -

Ustavni sud jučer je ukinuo izmjene i dopune Zakona o najmu stanova donesene prije dvije godine.
Ustavni sud jučer je ukinuo izmjene i dopune Zakona o najmu stanova donesene prije dvije godine. Prema njima, zaštićeni najmoprimci bi nakon 1. rujna 2023. morali plaćati ekonomsku umjesto zaštićene najamnine ili otkupiti stan u kojem žive po cijeni koju odredi vlasnik ili napustiti stanove u kojima neki žive i desetljećima. Cijela je priča sada vraćena na početak.

Zakon o najmu stanova pred Ustavnim sudom  
"Vlasništvo i posjed" Milanoviću: Zauzimanje za jednu stranu nije razborita politika 

Zaštićeni najmoprimac Aleksandar Lukić pokazao je HRT-ovoj ekipi zgradu u širem središtu Splita u kojoj se rodio prije 75 godina. Kaže da su se ondje rodila i njegova djeca. No pozitivna odluka Ustavnog suda ne čini ga potpuno sretnim jer problem nije riješen.

- Mislim da bi najadekvatniije bilo da nam se ponudi otkup tih stanova pod uvjetima pod kojima su i ostali građani Hrvatske otkupili ove stanove. Radovao bih se kad bi država bila ta koja bi se sjetila bivših vlasnika i obeštetila ih na pravični tržišni način, kaže Lukić.

S dvije godine starim izmjenama Zakona o najmu stanova, na najmoprimce je pao prevelik teret, zaključio je Ustavni sud. No sad se izvorni vlasnici stanova osjećaju prevarenima.

Nina Berović, izvorna vlasnica i predstavnica udruge "Proljeće", rekla je da "izvorni vlasnici, na temelju odluka Vrhovnog suda, imaju pravo na naknadu štete zbog razlike između zaštićene najamnine koja je zbilja sramotna i tržišne najamnine koju bi mi dobili za svoj stan".

- Mi od države možemo tražiti naknadu i to ćemo sigurno učiniti. Imamo pravo i to nam je rekao sud u Strasbourgu da imamo.

Premijer Andrej Plenković kazao je da će se, bude li trebalo, revidirati  zakon. Ni on ni mjerodavno ministarstvo još ne najavljuju ništa konkretno.

- Mi ćemo sad, kad se ta odluka Ustavnog suda objavi, to temeljito proučiti i vidjeti kako da idemo dalje sa tim Zakonom, a sukladno tome i da gledamo posljedice presude Statileo pred Europskim sudom za ljudska prava.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je priopćenje:

"Rješavanje ovog pitanja izuzetno je važno, ne samo zbog statusa samih zaštićenih najmoprimaca i vlasnika tih stanova već i zbog obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava iz 2014. godine, čiji su zaključci ujedno bili i povod za uvođenje zakonskih izmjena".

Ipak zadovoljavajuće rješenje još nije nađeno. I najmoprimci i izvorni vlasnici stanova nastavljaju živjeti u neizvjesnosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!