16:03 / 21.08.2019.

Autor: Zdravko Kleva/V.K./HRT

I najstariji stanovnik naselja Kali dobio vodu

-

-

Foto: - / -

Godinama su stanovnici dijela općine Lovran čekali na pitku vodu. Završen je vodoopskrbni sustav Kali, a time je riješena opskrba vodom i zadnjih naselja na području Lovrana.
Godinama su stanovnici dijela općine Lovran čekali na pitku vodu. Završen je vodoopskrbni sustav Kali, a time je riješena opskrba vodom i zadnjih naselja na području Lovrana.

Najstariji je stanovnik naselja Kali i pripala mu je čast pusti u rad vodospremu vrijednu 7 milijuna kuna.

Za Josipa okus je potpuno nov, naviknuo je na onu mekanu kišnicu iz "šterne". Ipak nakon 12 godina čekanja pitke vode, zadovoljan je.

- Puno znači za nas, a i za turiste koji dođu. Njih je više nego nas, rekao je Josip Jedriško Pepin, stanovnik Kalija.

- Svakako da će ovo biti veliki poticaj za razvoj.Na tom području stanuje nekih dvadesetak familija.Ljudi se bave turizmom, a imamo i dva proizvodna subjekta, istaknuo je Toni Družeta, zamjenik načelnika općine Lovran.

U projekt od velike važnosti za ova naselja visoko na obrocima Učke krenulo se prije dvije godine, konkurirajući za euoropska sredstva.
S 85 % europskih i 15% sredstava općine Lovran i komunalnog društva Liburnijske vode, ostvaren je ovaj projekt.

- Napravljena ja crpna stanica na vodospremi Punta koja prepumpava vodu u vodospremu Kali, kapaciteta 80 prostornih metara. Puštanjem u pogon ovog objekta,  omogućeno je još 20 novih priključaka za vodoopskrbu pitkom  vodom, naglasio je Ervin Mrak, direktor KD Liburnijske vode, Ičići.

Za opskrbu kuća iznad vodospreme ugrađena je hidroforska stanica kapaciteta 5 litara u sekundi, a odavde će se, uz dogradnju još jedne crpne stanice, voda tlačiti u vodospremu Sv. Anton. U svakom slučaju, ovim je projektom više od 99% "Lovranšćine" pokriveno vodoopskrbnim sustavom. Od sada će i sustav sanitarne kanalizacije, izgrađen prije 10 godina, biti u funkciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!