16:26 / 01.02.2018.

Autor: HRT

I Riječani žele besplatno voziti kao Imoćani

-

-

Foto: - / -

Pet godina građen. Pet kilometara dug. Od 1995. u koncesiji. I ono najvažnije - tunelarina od 28 do 165 kuna. Da, to je tunel Učka.
''Jednakost za sve'', slogan je pod kojim je Primorsko-goranski savez pokrenuo inicijativu za ukidanje plaćanja mostarine na Krčkome mostu i tunelarine na Učki. O prijedlogu bi trebala uskoro odlučivati Skupština Primorsko-goranske županije.

Inicijativu je podupro i koalicijski partner IDS. No situacija s Učkom vrlo je složena jer je tunel pod koncesijom.

Pet godina građen. Pet kilometara dug. Od 1995. u koncesiji. I ono najvažnije - tunelarina od 28 do 165 kuna. Previše za Istrane koji se tunelom koriste gotovo svakodnevno, pa ukidanje naplate pozdravljaju.

Posljednji primjer je tunel Sv. Ilija, kroz koji je besplatan prolaz omogućen 1. siječnja ove godine. Jednak ''metar'' za sve - slažu se i u Istarskoj županiji.

Pravedno, ali teško izvedivo, zasad. Koncesija je potpisana na 32 godine, a Bina Istri državi godišnje uplaćuje milijune eura. U mjerodavnom ministarstvu oprezni, pa priču preusmjeravaju na puni profil Ipsilona od Rogovića do tunela. Mi smo dali tom projektu zeleno svjetlo, čekamo iz Bruxellesa, a vidjet ćemo, tu su stvari puno složenije i davati bilo kakva obećanja oko tunela Učka od mene bi bilo jako neozbiljno, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Za Istrane je neozbiljno i to što se još čeka nastavak gradnje Ipsilona koji je već nekoliko puta najavljivan. A dok nema punog profila prometnice, ne može se govoriti ni o nužnoj - drugoj cijevi tunela. To se čini kao daleka budućnost. Ona bliža mogla bi biti, bude li dobre volje na državnoj razini, uslišiti želje Istarske i Primorsko-goranske županije - besplatan promet tunelom Učka. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!