I stranci će se moći zaposliti u državnoj upravi

13.06.2023.

08:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: metamorworks / Shutterstock

Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima omogućit će zapošljavanje stranaca u državnoj službi na određenim poslovima, rekla je danas za HRT Višnja Tafra, ravnateljica uprave za službeničke odnose Ministarstva pravosuđa i uprave.

Rekla je da će stranci moći obavljati informatičke, opće, administrativne ili računovodstvene poslove.


Tafra je jutros u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla da centralizirani sustav selekcije, reforma koju provodi MPU, uključuje mogućnost da se kandidati za prijam u državnu službu prijave online.


Novina je i da će se zapošljavanje u državnoj službi omogućiti i strancima.


- To je novina koju uvodi novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima prema uzoru na europske države koje su to već omogućile, rekla je Tafra.

Hrvatski jezik i latinično pismo


Objasnila je da će se u državnoj službi moći zaposliti državljani država članica EU-a koji poznaju hrvatski jezik i latinično pismo. Moći će se zaposliti i državljani država izvan EU-a, ali uz dodatne uvjete - da za njihovo zapošljavanje odobrenje daje tijelo državne uprave nadležno za službenički sustav, uz uvjete koji su postavljeni posebnim zakonom, kao što je Zakon o strancima, dodala je Tafra.


Međutim, strancima neće biti dostupna sva radna mjesta.


- Mi smo se ipak opredijelili da stranci neće moći obavljati poslove iz djelokruga pojedinog tijela državne uprave koji su propisani Ustavom, zakonom i posebnim propisima, već će moći obavljati poslove koji se odnose na informatičke poslove, opće poslove, administrativne ili računovodstvene poslove, rekla je Tafra.

Mogućnost redovitog otkaza za one koji ne zadovoljavaju


Istaknula je i kako je već omogućeno i zapošljavanje umirovljenika do 67. godine života na pola radnog vremena, uz uvjet da mogu zadržati mirovinu.


Novim Zakonom o plaćama uvodi se i sustav ocjenjivanja kako bi se nagrađivala izvrsnost i uspješnost zaposlenika. S druge strane, osobe koje bi dobile ocjenu "zadovoljava" išle bi na dodatno obrazovanje, a moći će biti i raspoređene na niže složene poslove u okviru njihovog obrazovanja, dok će osoba koja ne zadovoljava, moći dobiti redoviti otkaz, rekla je Tafra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!