I Šveđani predali ponudu za borbene avione, slijedi evaluacija

11.11.2020.

12:01

Autor: P.F./V.K./Hina/HRT

default error photo
Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je kako je s današnjim danom počeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.
Danas je istekao rok u kojem su ponuditelji za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova mogli dostaviti svoje najbolje i konačne ponude.

Nakon SAD-a koji nudi nove F-16, Izraela s polovnim F-16 i Francuske s korištenim avionima Rafale koji su svoje najbolje i konačne ponude već dostavili,  posljednji su ponudu predali Šveđani za svoje Gripene. 

Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je kako je s današnjim danom počeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova, nakon što su ponuditelji dostavili svoje najbolje i konačne ponude.

Najbolju i konačnu ponudu (BAFO) 10. studenog dostavile su SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska Republika za korišteni avion Rafale, a Kraljevina Švedska najbolju i konačnu ponudu (BAFO) za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala je danas.

- Ovo je bio momenat kad se predaje tzv. konačna i najbolja ponuda. Znači, nakon što su razjašnjeni svi detalji ponude, to je bio trenutak kada su ponuđači mogli korigirati svoju ponudu, što su i učinili. Kako Amerika, tako i Francuska, a evo danas je to učinila i Švedska, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

- Već imamo partnere u ovoj regiji i to funkcionira veoma dobro. Tako da sam uvjeren da će Hrvatska biti jako zadovoljna s avionima Gripen. Postoji i mogućnost dugoročne suradnje između Švedske i Hrvatske, rekao je Göran Martensson, izvršni direktor Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV).

Iz MORH-a navode kako će proces donošenja odluke na državnoj razini početi početkom 2021., a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, te Odluku Vlade o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

- Dok traje proces evaluacije i odabira najbolje ponude, ne možemo s detaljnim podacima izlaziti u javnost, poručuju iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!