11:25 / 30.04.2020.

Autor: Krešo Volarević/Dobro jutro Hrvatska/HRT

I tramvaji su se vratili na zagrebačke ulice

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Jučer su ponovo zagrebačkim ulicama zaplovili čuveni plavi tramvaji.
Jučer su ponovo zagrebačkim ulicama zaplovili čuveni, nama svima dragi, plavi tramvaji. Koliko ih je na ulicama za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" objasnila je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela.

- Jučer su krenule linije 3, 5 i 14 s 28 tramvaja. Naša flota ima 270 tramvaja, prvih 28 je krenulo u promet, objasnila je Žgela.

Inače zagrebačkim ulicama prometuje 15 tramvajskih linija, za sada ih je samo tri.

- Spojili smo Novi Zagreb i Prečko, Savišće i Žitnjak, objasnila je.

U vozilima su postavili natpise s pravilima ponašanja u javnom gradskom prijevozu.

- Danas smo dodatno postavili još plakata HZJZ-a o tome čega se sve naši putnici moraju pridržavati. Od dezinfekcije ruku, preporuke nošenja maski, rukavica, rekla je.

Ono što zanima građane je način na koji će vozač ograničiti broj putnika, tj može li on imati sve pod kontrolom pitao je HRT-ov novinar Krešo Volarević.

- Organizirali smo drugačije nego inače. Sada je uz vozača još jedan pomoćni prometni redar, to su naši kontrolori koji pomažu vozaču o tome koliko je putnika u vozilu i da li koriste sredstva zaštite, objasnila je.

Rade se ispitivanja o sigurnosti prometovanja kroz centar grada.

- Sve što ZET radi, radi uz primjenu struke i suradnju sa svim gradskim uredima. Uključeni su svi stručnjaci i tek kad se uskladi sva struka i kaže da se može prometovati tek onda ćemo krenuti. Mi sad čistimo sve dionice i uspostavljamo promet, ispitujemo i našu elektroenergetsku mrežu, objasnila je.

Od ponedjeljka planiraju uspostaviti još dvije linije, liniju 7 Savski most - Dubec i liniju 12 Ljubljanica - Dubrava.

- To je druga etapa, a treća je spoj Prečkog i Borongaja odnosno Ljubljanice i Borongaja. U trećoj etapi je već Vodnikova uključena i tako polako dolazimo prema centru grada. Imamo i četvrtu etapu koja uključuje Republike Austrije i Ilica. Nadamo se kroz petnaestak dana, ali vidjet ćemo, zaključila je.

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!