13:51 / 10.12.2020.

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

I u Đakovu PCR testiranja, HRT-ova ekipa bila na licu mjesta

-

-

Foto: - / -

Čekajući uzimanje uzoraka, pacijenti poštuju sve epidemiološke mjere - razmak od dva metra i nošenje maske koja se skida samo tijekom uzimanja uzorka.
Od ovoga tjedna i u Đakovu se provode PCR testiranja na COVID-19. Svakoga jutra od 8 do 10 sati građani strpljivo stoje u redu. HRT-ova ekipa provjerila je kako to izgleda ispred đakovačkog Doma zdravlja.

Bez straha, ali spreman na neugodnost Ivo je došao na testiranje. Već nekoliko dana ima simptome Covida.

-  Kašljao sam, par dana sam imao laganu temperaturu, bolove u mišićima. Tako već deset dana. Sada se bolje osjećam, rekao je Ivo Radnić iz Đakova.

Čekajući uzimanje uzoraka, pacijenti poštuju sve epidemiološke mjere - razmak od dva metra i nošenje maske koja se skida samo tijekom uzimanja uzorka. Četvrti je ovo dan Covid testiranja u Đakovu, što je veliko olakšanje za građane bez vlastita prijevoza.

- Testiranje radi se PCR tehnikom. Osobe se moraju naručiti osobno za testiranje i najaviti. Ili osobno ili ih obiteljski liječnik može naručiti. Moraju imati normalno uputnicu, naglasio je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Tomislav Dijanić, dr. med.

Rezultate će prvi saznati  obiteljski liječnik elektroničkim putem, a potom obavijestiti testiranog pacijenta. Đakovačkom Domu zdravlja gravitira gotovo trideset tisuća građana, a na dan se uzima 40 uzoraka.

- Što se nas tiče, mi bi mogli i više, no, opterećenost je laboratorija, ne vadi se samo na području Đakova nego na cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, kazala je glavna medicinska sestra Doma zdravlja Đakovo Nataša Vinković.

Đakovo je imalo skok u broju zaraženih proljetos, potom je uslijedilo mirnije ljeto, a hladni su mjeseci donijeli i 40-ak novooboljelih na dan.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!