Štetu na zgradi može predati predstavnik stanara

07:22 / 01.03.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/M.N.

Ured za prijavu štete u Petrinji

Ured za prijavu štete u Petrinji

Foto: HRT / HTV

U Glini i Hrvatskoj Kostajnici danas su otvoreni uredi Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u kojima će se zaprimati zahtjevi za obnovu.

Predaja zahtjeva traje otprilike 10 do 15 minuta, javila je u podnevnom Dnevniku HTV-a reporterka Iva Magušić Dumančić. Postoji osam obrazaca, no građani trebaju ispuniti tek jedan, eventualno dva ako je riječ o uklanjanju objekta.

Za središnji Dnevnik HTV-a je rekla, kako je danas predano 60 zahtjeva  za obnovu u Glini, a u Hrvatskoj Kostajnici predano je 67 zahtjeva. 

- Ured u Glini otvoren je u 9 sati, i cijeli proces traje 15-ak minuta. Građani trebaju osim osobne donijeti i naljepnicu koju su im dodijelili statičari. Ured u Glini trebao bi biti otvoren još narednih mjesec do mjesec i pol dana, naglasila je. 


Sve što je građanima potrebno za predaju zahtjeva je naljepnica koju je njihov objekt dobio, uz osobnu iskaznicu. Ako je riječ o višestambenim zgradama, potrebno je predati tek jedan zahtjev, a to treba učiniti predstavnik stanara.

Građani su jutros u Glini strpljivo u redu čekali na predaju zahtvjeva, a ured će raditi sljedećih mjesec, mjesec i pol dana od 9 do 17 sati. Evo što o tome kažu načelnica Sektora za žalbe i zastupanje Helga Svirčić i jedan od podnositelja zahtjeva Jakov Matić.

U Hrvatskoj Kostajnici ured je na adresi Vladimira Nazora 17, a u Glini na Trgu bana Josipa Jelačića 2, objavio je Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Službenici su od 9 sati u početli zaprimati zahtjeve za obnovu te pomagati mještanima popunjavati obrasce i rješavati druga pitanja administrativne naravi.


Izmješteni uredi Ministarstva graditeljstva već su prije otvoreni u Sisku na adresi Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1 (zgrada FINA-e) i u Petrinji na adresi Trg Matice Hrvatske 18. Od danas počinju rad i mobilni uredi na području Martinske Vesi, a sutra na području Gvozda.


Građani će samo uz predočenje osobne iskaznice i ispunjavanje jednostavnog obrasca moći pokrenuti postupak obnove sustavom koji je izravno povezan s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka. Kako je navedeno, zahtjeve za obnovom objekata na potresom pogođenom području nužno je popuniti najosnovnijim podacima podnositelja.


U županiji prijavljeno 37.900 oštećenih objekata, pregledano 29.894


U Sisačko-moslavačkoj županiji je do ponedjeljka ujutro prijavljeno 37.900 stambenih objekata oštećenih u potresu, a pregledano ih je 29.894, izvijestili su iz te županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.


Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 357, a zbog oštećenja 3513 objekata. Za 2990 objekata utvrđeno je da su privremeno neuporabljivi i potreban je detaljan pregled, a privremeno neuporabljivo uz potrebne mjere hitne intervencije označeno je za 3554 objekta.


Uporabljivo i bez oštećenja je 645 pregledanih objekata, uporabljivo bez ograničenja je utvrđeno za 6031 objekt, a 12.804 uporabljivi ali s preporukom o postupanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!