16:36 / 06.01.2021.

Autor: Lucija Judnić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

I u Zagrebu i okolici popisuje se šteta od potresa

-

-

Foto: - / -

A treba prestati i naknadno podrhtavanje tla kako bi se napokon napravio popis svih oštećenja i krenulo u sanaciju.
U Zagrebu i okolici popisuje se šteta koja je nastala u potresu 29. prosinca. U Brezovici su uz stambene kuće oštećeni i sakralni objekti, a uz jednu od najprometnijih avenija, gotovo u samom središtu Zagreba, prijeti urušavanje 150 tona teške nadstrešnice.

➡️ Posljedice potresa: iz minute u minutu

Umjesto u nebesko plavetnilo, stanari Vukovarske 52 gledaju u 150 tona betona. Njihova agonija traje još od prvog potresa u ožujku.

Oporba proziva mjerodavne u gradu da ništa nisu napravili u deset mjeseci.

- Ne vidim ekipe na terenu, ne vidim da netko to sanira, a svi znamo da je to tamo. Dakle, svi smo to vidjeli, međutim, ta situacija traje od trećeg mjeseca, dakle ti stupovi su bili napukli još tada, rekla je saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Gradonačelnik odgovara da je stanje opasno za život, ali i da su se građani sami morali organizirati kako bi se to uklonilo.

- Ako u idućih deset dana ljudi sami ne počnu to s firmom uklanjati, onda će Grad Zagreb angažirati firmu koja će to napraviti, a onda ćemo se oko osiguranja i plaćanja s ljudima u toj kući dogovarati, drugog izbora nemamo, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

I u Brezovici, nedaleko od Zagreba, 70 je oštećenih kuća koje čekaju rješenje.

- Pala su dva dimnjaka i srušila oba krovišta, oštećena su. Drugi dio kao da se streslo i nakosilo se, te curi na obje strane. Obje garaže su nastradale, rekao je Mario Malenić iz Brezovice.

Ivana Malenić kazala je da je za vrijeme potresa bilo strašno, sve se ljuljalo.

- Djecu smo skupili ispod stola i čekali da stane, dodala je.

A treba prestati i naknadno podrhtavanje tla kako bi se napokon napravio popis svih oštećenja i krenulo u sanaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!