"Idemo u smjeru minirekonstrukcije Vlade"

02.07.2019.

08:54

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Kakva je sudbina Lovre Kuščevića u vladi Andreja Plenkovića nakon brojnih medijskih napisa o podrijetlu njegovih nekretnina?
Kakva je sudbina Lovre Kuščevića u vladi Andreja Plenkovića nakon brojnih medijskih napisa o podrijetlu njegovih nekretnina?

Dok se ministar brani i govori da je riječ "o fabrikacijama, manipulacijama i lažima te da će ubrzo netko za to odgovarati", sve više spominje se mogućnost njegova odlaska iz Vlade zato što je postao "preveliki uteg i za Vladu i za stranku.

O ovoj se temi razgovaralo u emisiji "U mreži Prvog" urednice Marije Gerbec-Njavro, a gostovali su docent na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj te komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

- Sve mi se više čini da idemo u smjeru toga da imamo jednu minirekonstrukciju Vlade, a uz novog ministra / ministricu koji će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić, čini se da je stvarno ministar Kuščević na odlasku. Premijer Plenković, nakon najnovijih otkrića o prenamjeni zemljišta, zaista bi trebao uložiti svoj ogroman autoritet i imao bi "ogromne troškove" u koaliciji, možda i u HDZ-u, ako bi ustrajao da ga brani. Mislim da će on podnijeti ostavku te mislim da će to biti ta minirekonstrukcija. No ako ga i bude ustrajno branio, ne mislim da bi se dogodili novi izbori, ističe Berto Šalaj dodajući da su napadi HNS-a politički blef te da pokušavaju skupiti neke bodove.

Dodaje i da su promijenili retoriku te da su nakon Plenkovićeve izjave "da ne trpi ultimatume" promijenili svoj stav.

- Počeli su govoriti da apeliraju na zdrav razum. HNS premijer lako može zamijeniti te im ne odgovaraju novi izbori, dodaje Šalaj ističući da je Plenković sada okupirana događajima u Europskoj uniji te rješavanjem situacije u stranci.

- Ovoga će im puta tolerirati, ali idući put će im putem naplatiti.

Premijeru se ne isplati poduzimati ništa radikalno, dodaje komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić koja se slaže da HNS-u nikakvi izbori ne odgovaraju.

- Slažem se i smatram da će Kuščević podnijeti ostavku. Nanio je veliku štetu i Vladi i stranci. Od nečega što je na početku izgledalo vrlo malo, to je naraslo do jedne ozbiljne afere. 

Ministar Kuščević nije preuzeo odgovornost ni za manji prijestup, upisivanje kuće u katastar, a ni za druge afere.

- On je trebao izaći pred građane i podnijeti ostavku, to bi bilo odgovorno i prema Vladi i prema stranci, smatra Ankica Mamić.

Cijelu emisiju "U mreži Prvog" pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!