Identificirani posmrtni ostaci dvojice branitelja nestalih 1991.

22.07.2022.

17:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u petak su identificirani posmrtni ostaci dvojice hrvatskih branitelja, nestalih 1991. u Domovinskom ratu na području Požeško-slavonske županije.

Identificirani su posmrtni ostaci Ratimira Dragića (1955.) i Ive Bana (1964.), pripadnika pričuvnog sastava MUP-a, nestalih 11. listopada 1991. u Kukunjevcu u akciji spašavanja ranjenika, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja u čijoj je organizaciji provedena završna identifikacija.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani u lipnju tijekom terenskog izvida, a potom prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje su identificirani DNA metodom.

Uz članove obitelji, na identifikaciji je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ponovno istaknuo punu predanost Vlade u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata.

Utvrđivanje njihove sudbine obaveza je svih mjerodavnih tijela, a cijeli je proces reguliran Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji jamči sustavan i institucionalan pristup, rekao je ministar.

- Neumorno i predano radimo na traženju nestalih, a rješavanje tog bolnog pitanja za nas je prioritet, poručio je ministar.

Obraćajući se obiteljima, izrazio je nadu da im je istina, koju su napokon doznali, donijela olakšanje jer sada znaju da će njihovi bližnji počivati u miru.

Ustvrdio je i kako se proces traženja nestalih, unatoč svim naporima, odvija sporo, no i istaknuo da potraga neće stati dok se ne nađu sve nestale osobe.

- Zakon koji smo donijeli 2019. propisuje da Republika Hrvatska nastavlja taj proces i kada nas više ne bude, rekao je Medved zahvalivši Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na partnerstvu i suradnji, a svim obiteljima na povjerenju.

I ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1832 osobe, nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!