17:24 / 19.02.2020.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu - obitelji napokon pronašle mir

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radi se o četvero branitelja - Željku Manjkasu "Crvenkapi", Stjepanu Katiću, Antunu Petričiću i Marku Kneževiću, te jednoj civilnoj osobi, Cviti Mihaljević
Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta identificirani su posmrtni ostaci ekshumirani iz pronađenih grobnica u Marincima i Negoslavcima. Riječ je o četiri branitelja i jednoj civilnoj osobi. Pet je obitelji tako, nakon gotovo 30 godina, napokon saznalo njihovu sudbinu...

Analizom je utvrđeno, a kasnije su obitelji potvrdile nalaze, da se radi o braniteljima nestalima 1991. godine na širem vukovarskom području, Željku Manjkasu "Crvenkapi" (1967.), Stjepanu Katiću (1952.), Antunu Petričiću (1968.) i Marku Kneževiću (1969.), koji su pronađeni u masovnoj grobnici u naselju Marinci. Pronađeni su i ostaci Cvite Mihaljević (1913.), civilne osobe koja je nestala 1991. godine u Vukovaru, koja je ekshumirana u Negoslavcima u pojedinačnoj grobnici.

S obzirom na to da su obitelji pet nestalih osoba prihvatile nalaze Zavoda, službeni broj nestalih osoba je 1469, broj zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka je 409, čime je ukupan broj neriješenih slučaja 1871. Od toga je 525 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon 29 godina traganja, pet je obitelji danas napokon pronašlo mir. Sve su to obitelji heroja. Među njima i najbliža rodbina Žarka Manjkasa Crvenkape. Jedan je to od branitelja koji su, nakon pada Bogdanovaca, krenuli u proboj s civilima. Preko minskog polja branitelji su išli prvi - znajući da ih svaki korak može odvesti u smrt.

- Ja sam bio to vrijeme isto na ratištu, bili smo jako blizu, ja sam pitao Zagrepčane za njega, međutim, nitko nije znao po imenu, kad su oni imali svi nadimke, zvali su ga Crvenkapa, rekao je Nikola Vidmar, Manjkasov bratić.

Emocije je danas teško opisati.

- U jednu ruku pretužno, a u jednu smo ruku presretni jer smo ga pronašli. Sada makar znamo gdje ćemo ga sahraniti i gdje su njegove kosti, kaže Marija Šerić, sestra hrvatskog branitelja Antuna Petričića.

- Ono što bi moglo ubrzati ovaj proces je upravo taj politički pritisak, ne znam kako bih to nazvala, političko rješavanje vezano za odnose sa Srbijom, gdje se nalazi najveći broj informacija o nestalim osobama, rekla je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

U posljednje četiri godine organizirano je 26 identifikacija i utvrđen identitet 168 osoba.

- Želim poslati poruku svim obiteljima koji traže svoje najmilije da ćemo neumorno i predano nastaviti aktivnosti usmjerene u pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu, poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

Ministar Medved osvrnuo se i na Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine.

- Zakonom postižemo viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju istinu o sudbini svojim nestalih članova, i stvara djelotvoran okvir rada te određuje nadležnosti u odnosima sa susjednim državama, ustvrdio je Medved.

Predstavio je i podatke i aktivnosti potraga za nestalim osobama u Domovinskom ratu u mandatu aktualne Vlade (listopad 2016. - veljača 2020.). Prema podacima prikupljena su i obrađena saznanja o 194 mogućih lokacija prikrivenih grobnica, provedena su probna iskapanja na 176 lokacija pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 119 osoba.

Organizirano je 26 identifikacija na kojima su završno identificirani posmrtni ostaci 168 osoba te je organizirana pogrebna skrb za 165 identificiranih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!