11:20 / 08.02.2022.

Autor: HRT

Gjenero komentirao rejting stranaka; Paus o MiIetiću: Interna stvar IDS-a

Dalibor Paus i Davor Gjenero

Dalibor Paus i Davor Gjenero

Foto: HRT / HTV

Kulminacija političkih sukoba u IDS-u rezultirala je odlaskom Borisa Miletića iz stranke, koji je osim toga i aktualni istarski župan. Predsjednik stranke Dalibor Paus izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da je stegovni postupak protiv Miletića prekinut jer je izašao iz stranke te da se ne radi o stvarima koje su vezane za njegovo javno djelovanje kao gradonačelnika i župana. Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je IDS prilično uzdrman te da ta stranka ne razumije dobro način funkcioniranja političkih stranaka i logiku političkog djelovanja, a komentirao je i najnovije ankete rejtinga drugih političkih stranaka. 

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u HTV-ovom Studiju 4 da Miletića nisu uspjeli suočiti s činjenicama radi čega su željeli pokrenuti stegovni postupak protiv njega. Stegovni postupak je prekinut pa nije želio govoriti o detaljima. Istaknuo je da se ne radi o stvarima koje su vezane uz javno djelovanje Miletića ni kao gradonačelnika Pule niti kao istarskog župana. 

- Svaki član stranke mora poštivati i statut i etički kodeks stranke. U slučaju kada član stranke obnaša neku funkciju, onda predsjedništvo pokreće postupak i utvrđuje sve relevantne činjenice te u skladu s tim da određuje mjere, kazao je i dodaje da je riječ o internoj stvari IDS-a. Budući da je IDS izgubio mjesto župana Istarske županije, Paus je kazao da ne očekuje nove izbore.

"IDS ne razumije logiku političkog djelovanja"

Davor Gjenero, politički analitičar, kazao je kako smatra da je IDS ozbiljno uzdrman.

- Sve ovo što se događa je izrazito čudno i mislim da IDS upada iz greške u grešku. Pokazalo se da novo vodstvo IDS-a ne razumije dobro način funkcioniranja političkih stranaka i logiku političkog djelovanja. Nakon političkog poraza u Pazinu inzistirali su na raspisivanju novih izbora za gradsko vijeće. Na tim izborima su potučeni. Pobjednik je trijumfirao i dobio daleko širu potporu građana. Birači ne očekuju od stranaka da izazivaju unutarnje konflikte, očekuju stabilnost i konsolidiranost organizacije. Ne očekuju niti to da nakon što su povučene konzekvence političke odgovornosti za političke neuspjehe slijede daljnji pritisci na "poraženu frakciju", a još manje očekuju tip ponašanja koje sada zauzima vodstvo IDS-a. Stranke u hrvatskom političkom sustavu nisu organizacije privatnog prava nego su institucije javnog prava i njih se financira javnim novcem. Ono što se smatra djelovanjem unutar političke stranke nije privatno nego javno djelovanje, dodao je Gjenero.

Paus: Nikakav veliki potres neće biti u IDS-u

Paus je kazao da se ne slaže s ovim što je kazao Gjenero, a posebno u vezi s izborima u Pazinu. Ovdje se ne radi, kaže, o pitanjima koja su predmet interesa javnosti, već o ponašanju člana stranke koje nije prihvatljivo. Smatra da se neće dogoditi nikakav veliki potres u IDS-u.

- Nama je na prvom mjestu interes Istre i Istarske županije. Mi radimo i na nacionalnom i regionalnom planu. Imamo tri zastupnika koja vrlo relevantno progovaraju o svim nacionalnim pitanjima. Mi ne lovimno poene na populizmu, kazao je.

Gjenero pak smatra da je nova vlast u Puli podkapacitirana. Vjerojatno je IDS-ova strategija prema Puli razlog ovog pucanja između bivšeg gradonačelnika Pule i novog vodstva, dodao je. 

Komentar anketa političkih stranaka 

Gjenero je komentirao i najnovije ankete političkih stranaka po kojima je HDZ premoćno prvi, a SDP se stabilizirao. 

- HDZ je konsolidiran no to nije u potpunosti dovoljno dobra vijest za predsjednika stranke. To nije ishodište koje osigurava komotno održavanje vlasti u slučaju novih izbora. Izbori su daleko, ali taj rezultat ispod 30% nije nešto čime HDZ u potpunosti može biti zadovoljan. SDP je naoko konsolidirao svoju poziciju samo zato što je prestao rast platforme MOŽEMO, kazao je. 

Platforma MOŽEMO i dalje ne raste, trećem mjestu se bliži MOST, a blagi porast bilježi Domovinski pokret.

- Domovinski pokret je iskoristio nekoliko istupa gospodina Penave. Očito igra na antieuropsko i antiatlantističko biračko tijelo koje je sve više naklonjeno Rusiji i totalitarnom režimu Vladimira Putina. To je jedan opasan proces kojemu veliki doprinos daje protudemokratska politika predsjednika Republike, izjavio je Gjenero te je komentirao i potporu predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade.  

Paus je kazao da će poduprijeti oporbeni prijedlog za smjenu ministra Darka Horvata, a i svaku mjeru Vlade za olakšavanje krize građanima te napominje da se gospodarstvo treba transformirati. 

Cijelo gostovanje pogledajte u prilogu:  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!