11:16 / 09.01.2019.

Autor: HRT

IDS traži zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva

Boris Miletić (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Boris Miletić (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Boris Miletić apelirao je na policiju i DORH te druge mjerodavne institucije da počnu primjenjivati odredbe kaznenog zakona
Predsjednik IDS-a Boris Miletić u srijedu je rekao da je objava Ivana Đakića na njegovu profilu na Facebooku potvrda koliko daleko stvari mogu otići ako ih se u startu ne sasiječe. Apelirao je na policiju i DORH te druge mjerodavne institucije da počnu primjenjivati odredbe kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje, a predložio je i zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.

Ivan Đakić
u ponedjeljak je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom glavom četnika uz koju je napisao: "Svim 'prijateljima' srbićima čestitam Božić".

- Sustavno toleriranje mržnje, nasilja i ustaškog paradiranja rezultiralo je ovim čemu danas svjedočimo - sve većoj stopi nasilja u Hrvatskoj i gnjusnim incidentima kakvi se rijetko viđaju u slobodnoj Europi, ustvrdio je Miletić u priopćenju.

- Sve dok odgovorne institucije na čelu s Vladom ne budu reagirale oštro i rezolutno, to će šovinističko ludilo poprimati sve veće razmjere. Osude nisu dovoljne, sitne kazne nisu dovoljne. Nakon Đakića doći će neki drugi Đakić.  Svojim ignoriranjem dozvolili ste da se Hrvatskoj ponovno zalijepi etiketa ustaštva. Apeliram na resorne institucije, prije svega na policiju i DORH, da počnu primjenjivati odredbe Kaznenog zakona koje se tiču govora mržnje, poručio je predsjednik IDS-a u priopćenju.

Pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora da na dnevni red uvrsti prijedlog IDS-a o dopunama Kaznenog zakona kojim propisuju zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.

- Bježanjem od izmjena zakona bježite od vlastite odgovornosti i Hrvatsku svjesno pretvarate u opasnu državu, ustvrdio je Boris Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!