08:32 / 28.12.2018.

Autor: S.M./HRT

Idućeg tjedna znat će se hoće li F-16 Barak u Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Što je pošlo krivo pri kupnji izraelskih F-16 u Dnevniku HTV-a govorio je brigadir Davor Tretinjak, voditelj stručnog tima Ministarstva obrane za nabavku borbenih zrakoplova.
Amerikanci su Izraelcima sinoć poslali pismo u kojemu su naveli uvjete pod kojima se Hrvatskoj mogu prodati borbeni zrakoplovi F-16 Barak.

- Mattis stopirao prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Glavni uvjet je da Izraelci vrate avione u izvorno stanje kako bi u njih bila ugrađena američka oprema. Rok za odgovor na ove zahtjeve je 4. siječanj tako da bi već idućeg tjedna mogli saznati rasplet ove priče, javlja Branka Slavica iz Washingtona. Službeni izvori šute, a neslužbeno saznaje kako američki uvjeti za izraelsku stranu nisu prihvatljivi. 


- Mi smo tražili ugovor 'G to G' (Vlada s Vladom) bez dodatnih aranžmana sa strane i takvu smo ponudu dobili. Izraelske preinake i modernizacija zrakoplova bile su presudne za odluku da se oni i izaberu kao najpovoljniji na natječaju. Kada je donesena odluka da se ide u nabavku izraelskih F-16 tica. Postojala su jamstva i odobrenja State Departmenta da Izrael može modificirane zrakoplove Barak prodati Hrvatskoj. To je jasno pisalo i u konfiguraciji. Ne znamo što se promijenilo i očekujemo da se to riješi za nekoliko dana. U suprotnom, to više ne bi bio 'G to G' sporazum. Vladi bi u tom slučaju preporučili da ne ulazi u druge aranžmane i obustavi bilo kakve daljnje pregovore. S Vladom bi dogovorili koja bi bila 'B varijanta'. Izjavio je to u Dnevniku HTV-a brigadir Davor Tretinjak, voditelj stručnog tima Ministarstva obrane za nabavku borbenih zrakoplova.


Iz oporbe oštro kritiziraju novonastalu situaciju vezanu uz nabavu borbenih zrakoplova. Traže se ostavke premijera i ministra obrane. Predsjednik SDP-a smatra da bi, ukoliko se kupnja ne realizira ministar Damir Krstičević trebao povući "odgovoran, častan i vojnički potez", jer se radi o "velikoj međunarodno blamaži za Hrvatsku". Mostov Nikola Grmoja činjenicu da SAD ne daje zeleno svjetlo za kupnju aviona smatra "pitanjem odgovornosti ministra Krstičevića ali prvenstveno premijera Andreja Plenkovića".Podsjetimo, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je priopćenje u kojemu se, među ostalim, navodi: "Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost. Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi, i to po ponuđenoj cijeni".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!