Idući tjedan porast temperature zraka, stariji trebaju biti na oprezu

16.06.2023.

13:40

Autor: Hina/HRT/T.S.

Preporučene su mjere zaštite starijim osobama

Preporučene su mjere zaštite starijim osobama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Idući tjedan Hrvatsku očekuje suho i stabilno vrijeme te temperature i iznad 30 stupnjeva pa je Služba za javnozdravstvenu gerontologiju objavila preporučene mjere za zaštitu zdravlja starijih osoba, među kojima je uzimanje dovoljno tekućine i zaštita glave.


Očekuju se temperature iznad 30 stupnjeva


Kraj tjedna, vikend i veći dio sljedećeg tjedna obilježit će suho i stabilno vrijeme, za razliku od prethodnog razdoblja, kada je bilo izrazito promjenjivo, rekao je Hini dežurni prognostičar DHMZ-a Lovro Kalin.

Temperatura zraka bit će u porastu, do početka tjedna dosegnut će 30-ak Celzijevih stupnjeva, a u drugoj polovini tjedna moguće i znatno više.

Kalin je istaknuo i da sezonske, tromjesečne prognoze upućuju na moguću iznadprosječnu toplinu, i to u svim ljetnim mjesecima - lipnju, srpnju i kolovozu.

- Očekuju se temperature više od prosječnih, to znači da će u prosjeku biti toplije. U takvoj situaciji mogući su toplinski valovi, no nemoguće je precizno reći kada, dodao je.

Unatoč iznadprosječno toplom vremenu može biti prolaznih osvježenja.

Što se tiče oborina, predviđa se da će one biti oko klimatološkog prosjeka ili malo veće od njega.

S obzirom na to da temperature rastu, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdala je preporučene mjere za zaštitu zdravlja starijih osoba pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

Osobito se odnose na starije osobe s kardiovaskularnim, respiratornim, endokrinim, psihogerijatrijskim i drugim kroničnim bolestima.

Ne izlagati se suncu, paziti na prehranu


Starijima se preporučuje da se ne izlažu suncu od 10 do 17 sati, a pri izlasku trebali bi zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju, prozračnu odjeću i obuću.

Nužno je dnevno piti do dvije litre tekućine, primjerice osam čaša negazirane vode ili čajeve, jesti juhe i variva te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hranu i začinjena jela. Potrebno je konzumirati mnogo sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je češća kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice, dehidracije, suhoće usta i kože, znak je za uzbunu, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Stariji se bolesnik tada mora hitno javiti liječniku obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan.

Održavati čistoću tijela, provjetravati prostorije


Starija osoba morala bi uvijek uza se imati svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe za kontakt kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Nužno je redovito održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša.

Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ako joj je kretanje otežano, nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba boravi.

Razlika u temperaturi u klimatiziranoj prostoriji i vani ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature.

Rashladne uređaje potrebno je redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima, stoji u preporukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!