Idući tjedan prvi službeni razmjeri štete od oluje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

04.08.2023.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Marija Matoš

Idući tjedan mogli bi se znati prvi službeni razmjeri štete u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Danas je istekao rok jedinicama lokalne samouprave da Stožeru civilne zaštite dostave podatke o šteti na stambenim, gospodarskim i javnim objektima te u poljoprivredi. Stradalo je 20 općina i 3 grada. Među njima i Ilok.

Dvije oluje u dva dana prouzročile su štetu koja se sanira već 17 dana. I sanacija će potrajati.

- Negdje računamo do 100 kuća baš da su jako pogođene baš da su jako pogođene, ali nama je podnešeno 254 zahtjeva za sanaciju samih obiteljskih kuća, rekla je Ivana Arambašić, načelnica Stožera civilne zaštite Grada Iloka.

Stradale su i škole, i vrtić, i kurija Brnjaković u staroj gradskoj jezgri.

Oštećeno je i krovište Muzeja pa je etnološki dio stalnog postava hitno izmješten. Voda se, kažu, slijevala niz zidove.

- Oštetila novac, medalje Julija Benešića koje su se natopile vodom, imamo znatne štete na numizmatičkom materijalu, morali smo kompletan depo izmjestiti s više od 800 slika, navodi Marijana Jukić, v.d. ravnateljice Muzeja grada Iloka.

Vinogradi po kojima je Ilok nadaleko poznat izgledali su ovako. Vjetar je polomio 5000 stupaca u vinogradu obitelji Buhač. Trsovi su, srećom, izdržali.

- Da je taj vjetar došao i mjesec dana prije i mjesec dana kasnije to bi bila katastrofa jer mjesec dana prije smo bil u punoj borbi protiv peronospore, a mjesec dana kasnije bi bilo pred berbu grožđa i ne želim ni zamisliti kako bi to izgledalo, rekao je Domagoj Buhač, vinogradar i vinar iz Iloka.

Nakon olujnog vjetra pala je i tuča.

Kad bi gledali generalno u Iloku općenito mislim da će biti 40 posto manje grožđa, to je velika količina grožđa i to će imati za posljedicu ozbiljan deficit grožđa na tržištu, tvrdi Mladen Papak, vinogradar i vinar iz Iloka.

Muzej u nedjelju otvara vrata posjetiteljima, škola za mjesec dana učenicima, a zatim će i berba. S njom, nadaju se, i isplata štete za elementarnu nepogodu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!