08:48 / 22.05.2019.

Autor: HRT

Igre oko izbora predsjednika Hrvatske liječničke komore

-

-

Foto: - / -

Tko će vladati Hrvatskom liječničkom komorom? Tko će predstavljati 19 tisuća liječnika? Tko će kontrolirati desetke milijuna prihoda?
Od ponedjeljka do nedjelje traju izbori za predsjednika u Hrvatskoj liječničkoj komori, u borbi za čelna mjesta te strukovne organizacije sudjeluje 6 kandidata.

- Izbori za liječničku komoru

Tko će vladati Hrvatskom liječničkom komorom? Tko će predstavljati 19 tisuća liječnika? Tko će kontrolirati desetke milijuna prihoda? To su neka pitanja o kojima su u IMS bloku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali gosti -  novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško i dr. Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Prvi put se događa nešto što do sada nismo vidjeli u Hrvatskoj liječničkoj komori. Nikad nije bilo ovoliko kandidata, ali ni ovoliko zakulisnih igara. Svi imaju nekog svojeg kandidata, ali nitko ne želi reći tko je taj kandidat, ustvrdila je Jureško.

- U Otvorenom se predstavili kandidati za predsjednika Hrvatske liječničke komore

Kaže kako je ministar Kujundžić napravio velike pogreške posljednjih desetak dana jer je počeo s inspekcijama i kontrolama unutar HLK-a baš za vrijeme izbora.

- Nedavno je među liječnicima napravljena anketa o izborima. Ispalo je da upravo tri kandidata koji nemaju nikakve šanse rade najveću galamu u medijima. Najprije su krenuli s tim da će elektroničko glasovanje, odnosno njihove elektroničke iskaznice biti temelj za krađe jer to nitko neće moći kontrolirati. No onda se pokazalo da proces kontrolira tvrtka koja radi prema najvišim europskim propisima i da je krađa glasova gotovo nemoguća, ističe Jureško.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je izjavio, u povodu optužbi iz Hrvatske liječničke komore (HLK) da pokušava opstruirati izbore za vodstvo te komore, kako se ne upleće u izbore, nego je bio dužan reagirati na pritužbe brojnih liječnika te četvero od šestoro kandidata za predsjednika, da su izbori nelegalni jer je 30 posto liječnika isključeno iz glasovanja.

- Nažalost, brojni liječnici, uključujući i četiri kandidata za predsjednika, uložili su primjedbe kako je 30 posto liječnika isključeno iz glasovanja. To stavlja ozbiljnu sjenu na izbore te sam poslao inspekciju, angažirao pravnu službu i Ministarstvo uprave, da se vidi je li sve regularno jer bi bilo normalno da svi ljudi mogu glasovati, rekao je Kujundžić.

Dr. Renata Čulinović-Čaić ističe kako joj se ova situacija nikako ne sviđa.

- Mislim da je to nešto što najmanje treba liječničkoj struci danas kada smo opterećeni silnim problemima, silnim prekovremenima, sudskim procesima zbog neadekvatnog plaćanja, manjka liječnika zbog njihova odlaska iz zemlje. Zbog svega toga mislim da je ova situacija oko izbora u Liječničkoj komori posve nepotrebna. Mislim da je dio navoda koje ste iznijeli točan, odnosno govori se da je točan. Ja nemam točnih podataka, ali u liječničkim se krugovima priča da jedan veliki broj liječnika, nekoliko tisuća nije primio elektroničke iskaznice koje bi im omogućile elektroničko glasovanje. Ako je to točno, nije u redu da se forsira elektronički način glasovanja. Mislim da je prvo trebalo utvrditi imaju li svi liječnici iskaznice pa tek onda ići na izbore, ustvrdila je.

- Liječnici misle da je neobična situacija da imamo 6 kandidata i da je to rezultat međusobne svađe liječnika koji su svi zajedno radili u HUBOL-u, vodili HUBOL, a zatim i Komoru. Sada su se svi oni kandidirali, rekla je Čulinović-Čaić.

Goranka Jureško kaže kako su liječnici koji nemaju elektroničke iskaznice sami odgovorni za tu situaciju.

- Imali su tri godine da podnesu zahtjev za izdavanje iskaznica, ali nisu to učinili. 13 tisuća liječnika je to učinilo, ovih 7 tisuća nije, istaknula je.

Čulinović-Čaić je rekla da se Liječnički sindikat nije opredijelio ni za jednog kandidata jer, ustvrdila je, vjerujemo da svaki liječnik ima pravo birati prema vlastitoj savjesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!