21:28 / 31.12.2020.

Autor: V.G./Hina

Ikić Baniček uručila po 2000 kuna obiteljima u sisačkim dvoranama

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u "Brezovici", najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište, uz stanovnike Capraga, potražili i stanovnici susjednih naselja.
U sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima.

➡️ Snimka koja je obišla svijet: Otac izvučen iz smrskanog automobila svjedoči za Dnevnik HTV-a
➡️ Pripadnici HV-a evakuirali bolesnike iz vojarne u Petrinji u Popovaču
➡️ Potresi - najnovije informacijeNajviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u "Brezovici", najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište, uz stanovnike Capraga, potražili i stanovnici susjednih naselja. U četvrtak navečer obišla ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja se zanimala za uvjete smještaja i njihove potrebe. Istodobno je obiteljima koje su smještene u dvorani, kao jednokratnu pomoć uručila po 2.000 kuna, koju će primiti i obitelji u drugim sisačkim dvoranama.

- Kako bismo ovu dvoranu rasteretili, ponudili smo korisnicima i mogućnost smještaja i u hotelu Diplomat u Buzinu. Ujedno ćemo svim obiteljima koje su smještene u sportskim dvoranama, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 2000 kuna, jer su mnogi pobjegli od kuće s jednom vrećicom i nemaju sredstava za život, rekla je Ikić Baniček.

Ujedno je grad Sisak, istaknula je, počeo nabavljati kontejnere za smještaj, doduše ne službenim putem nego, kako je rekla, poluprivatnim vezama.

- Danas sam na sastanku s dva ministra dobila kritiku kako previše prigovaram i politiziram, ali mogu vam reći da smo sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo zahvaljujući apelu preko medija i uz moju molbu, ustvrdila je Ikić Baniček.

Kaže kako se još ne bi ništa dogodilo da su čekali.

- Ako je ovo jedini način da se izborim za stradale sugrađane, ja ću i dalje vrlo rado politizirati, poručila je Ikić Baniček.

Korisnici smještaja u "Brezovici" s velikom zahvalnošću govore o prihvatu i brizi koju im iskazuju članovi Crvenog križa i volonteri. Tako na primjer, Milka Pavušek, inače zaštitarka u HBOR-u, koja je bila prisiljena hitno napustiti oštećeni stan u susjednoj Ulici kneza Branimira, kaže kako je smještaj u dvorani za nju bilo jedino rješenje. Naime, statičari još nisu temeljitije pregledali zgradu, ali su stanovnicima savjetovali da u nju više ne ulaze.

Ni ona nakon potresa još nije bila u svom stanu i sa strahom razmišlja o onome što će tamo zateći. Odmah nakon dolaska, kako bi odagnala misli o tragediji, priskočila je u pomoć volonterima. Kaže kako hrane i svih drugih namirnica ima dovoljno, tako da opskrbljuju i osobe koje noće u automobilima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!