14:50 / 04.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Ikić Baniček: Više od 200 zahtjeva, a kontejnera stiglo 7

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najveći je problem sa smještajem u kontejnerima. Od ukupno više od 200 zahtjeva, poslano je njih sedam, kazala je gradonačelnica.
- U Sisak postupno pristižu donacije građevinskog materijala pa građane obavještavamo da se sa svojim potrebama jave u halu Agro Simpe, gdje mogu dobiti letve, daske, rogove, a uskoro stižu i šleperi s ciglom i crijepom. Za koji dan građanima ćemo dijeliti vaučere u vrijednosti od 2000 kuna, koje će moži iskoristiti u tri trgovine građevinskog materijala, rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

- Gradska vijećnica ima narančastu oznaku pa sve službe gradske uprave privremeno rade rade na drugim lokacijama: u ŠRC-u, Gradskoj tržnici, Vatrogasnom domu i drugdje, a uskoro i u Cvetkovićevoj ulici, u zgradi u kojoj je prije bila prometna policija. Svi radimo i pomoć mora biti dostupna za sve stradale sugrađane. Volonteri, oko 200 vatrogasaca iz cijele Hrvatske i aktivisti Crvenog križa angažirani su u uklanjanju posljedica potresa i pomoći stradalim građanima, dodala je.

Izvijestila je da je u četirima sisačkim školskim sportskim dvoranama smješteno 270 osoba, kojima se redovito dostavljaju i obroci. Na dan se u Sisku priprema oko 600 obroka za stradalnike i djelatnike gradskih komunalnih društava, koji su neprestano angažirani u akciji pomoći.

Napomenula je kako je trenutačno najveći problem sa smještajem u kontejnerima. Ukupno je više od 200 zahtjeva, a Nacionalni stožer Civilne zaštite, kako je rekla sisačka gradonačelnica, ustupio je samo sedam kontejnera, koje je primila u prva tri dana. Sada zahtjeve nose u Petrinju jer oni kojima su kuće uništene ne mogu više spavati u automobilima. Po prioritetima će se pregledati gradski stanovi kako bi se smjestili najprije oni koji imaju crvenu oznaku, dodala je.

"Čuvajte račune, troškovi će se refundirati"

- Na sastanku s upraviteljima zgrada, statičarima, predstavnicima građevinskih tvrtki i projektantima ćemo formirati timove koji će izraditi projekte osposobljavana najmanje oštećenih zgrada, gdje jednim zahvatom rješavamo problem većeg broja stanara, a potom i obiteljskih kuća. Napominjem da građani koji sami pristupaju radovima obnove čuvaju račune kako bi im se kasnije troškovi mogli refundirati, rekla je.

Svi vrtići u funkciji, odaziv slab

Izvijestila je da su danas počeli raditi i dječji vrtići, te da su svi vrtićki objekti sigurni, ali odziv korisnika nije velik, vjerojatno i zbog današnjih potresa ili produženog vikenda. Budući da 18. siječnja počinje nastava u osnovnim školama, gradskoj upravi prioritet je da se što prije osposobe osnovne škole Viktorovac i Galdovo te Osnovna škola Ivana Kukuljevića, koja ima crvenu oznaku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!