17:51 / 18.02.2019.

Autor: I.B./HRT

Ilčić: Nešto strašno se događa Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Teme razgovora bile su referendumske inicijative, svjetonazorske podjele u politici i burne rasprave u Saboru i javnosti, važni zakoni u saborskoj proceduri.
Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić gostovao je u emisiji Oporbeni zarez. Teme razgovora bile su referendumske inicijative, svjetonazorske podjele u politici i burne rasprave u Saboru i javnosti, važni zakoni u saborskoj proceduri, te pripreme za izbore za Europski parlament.

- Nažalost, Sabor se potpuno podčinio svom šefu premijeru Andreju Plenkoviću. Premijer je očito od početka bio protiv referenduma i dao je zadatak i ministru Kuščeviću i APIS-u da tako broje potpise da ih ne bude dovoljno. Učinjene su brojne pogreške. I ranije su već dozvolili gradonačelniku Rijeke Obersnelu da ne skuplja potpise i gdje je očito bilo muljanja preko ljeta. Plenković je učinio sve da do referenduma ne dođe. Sabor je to potvrdio. I to je loše za demokraciju. Sve su učinili kako bi suzbili da narod kaže svoje mišljenje, rekao je.

- Nepovjerenje prema institucijama je s razlogom. Zapečaćene su knjige i kutije u Saboru. Kad je APIS otvarao te knjige bio je upisan krivi broj tih knjiga. Jasno je da su nešto radili. Treba se ići prema lakšem referendumu a ne težem kao što žele SDP i HDZ, ističe. Smatra da će se inicijative sada obratiti Ustavnom sudu pa i Europskom sudu za ljudska prava. 

Na pitanje očekuje li potporu Europskog suda iako se inicijativom ograničavaju vrijednosti manjinama i protiv je Istanbulske, rekao je da nitko neće gledati sadržaj već proceduru.

Rekao je da odlično teku pripreme za Europske izbore. Najavio je da će platforma Hrvatski suverenisti listu objaviti krajem travnja i početkom svibnja. Smatra kako u Europi raste poteba za jakim nacionalnim državama i vjeruje da će Ruža Tomašić biti na listi.

Komentirao je nadolazeće predsjedničke izbore i potporu mogućim kandidatima.

Moram reći da je Kolinda Grabar-Kitarović teško razočaramnje za nas. Po nekoliko točaka. Prvo podrške ovom smjehu od tzv. kurikularne reforme gospođe Blaženke Divjak što je zaista nešto strašno što se događa Hrvatskoj. Otvorena podrška kurikularnoj reformi, Istanbulskoj konvenciji i Marakeškom sporazumu - sve nas je razočarala i mi ju sigurno nećemo podržati. Nadamo se da će naš suverenistički dio Hrvatske istaknuti jednog kandidata i mi ćemo ga sigurno podržati, naglasio je.

Složio se da treba završiti s Drugim svjetski ratom.

- Naravno ne uz dvostruka mjerila da je partizansko bilo dobro a da sve ustaško ne valja. Moramo biti hrabri i jasno govoriti svoje mišljenje bez straha da ćemo biti proglašeni nacistima i fašistima - što sigurno hoćemo. Pri čemu trebamo stajati iza svake svoje riječi, kazao je.

Za Tajanijevu izjavu je rekao da je strašna i frapantna. - To je stvarno ono što je opasno i što stvarno treba osuditi, poručio je. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!