17:00 / 05.01.2019.

Autor: Žana Morović-Rudić/B.S.LJ./HRT

Ilegalni školjkari na otoku Pagu

-

-

Foto: - / -

Plitka i pjeskovita paška uvala stanište je mnogih vrsta školjaka, cijenjenih u gastronomiji.
Stanovnici otoka Paga upozoravaju na prekomjeran izlov školjaka u plitkoj i zatvorenoj Paškoj vali. Traže uspostavu posebnog režima zaštite i regulacije ribolova na tom području. Posebno se protive skupljanju školjaka s bocama za ronjenje.

Plitka i pjeskovita paška uvala stanište je mnogih vrsta školjaka, cijenjenih u gastronomiji. No prekomjerni izlov u granicama u kojima se trenutačno događa potpuno će devastrati fond.

- Non-stop policija dolazi. Nešto se događa, ali očito nešto ne štima u cijeloj priči, kaže za HRT Tihomir Kustić s Paga.

Zato su i sami mještani nadzirali brod koji plovi pod mađarskom zastavom. Snimili su i ronioce za koje sumnjaju da "beru" školjke izvan zone izlova.

- Dođe velikim brodom u dopuštenu zonu. Razveze ronioce malim gumenjakom u valu. Bove nema i tu oni vade nesmetano, nema traga, ali vide se 'bumbunići' koje nitko drugi ne vidi, objašnjava Tihomir proces ilegalnog izlova.

Biolog Filip Bukša smatra da je to pitanje veterinarske inspekcije.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je u nekoliko inspekcijskih nadzora utvrđeno da se sakupljanje školjkaša odvijalo izvan dopuštenog područja.

U jednom inspekcijskom nadzoru oduzeta je, kažu, ronilačka oprema, a u nekoliko je zaplijenjena određena količina živih školjkaša te su protiv počinitelja pokrenuti prekršajni postupci koji su još u tijeku.

Otočane zabrinjava izlov i zbog onečišćenja jer te su školjke, kažu, pluća zaljeva.

Više u prilogu iz Regionalnog dnevnika:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!