Ilijaš; HDZ će podržati zagrebački proračun; Tomašević: Proračun eldorado

08.12.2020.

08:09

Autor: Studio 4/IMS/P.F./HRT

default error photo
Na sjednici zagrebačke gradske skupštine na dnevnom redu je prijedlog proračuna za 2021. godinu.
Klub HDZ-a je sklon podržati zagrebački proračun. Svi naši amandmani koji nisu bili izvršeni u 2020. ugrađeni su u proračun za iduću godinu. Zadovoljni smo s amandmanima koji su izvršeni, primjerice, vatrogasno vozilo za više katove i natkrivanje tržnice Špansko, rekao je Kazimir Ilijaš (HDZ) uoči sjednice zagrebačke gradske skupštine od 12 točaka na kojoj će se raspravljati o proračunu za iduću godinu.

Dodao je kako će sagledati amandmane predlagatelja gradonačelnika Bandića kao i oporbe te da će nakon kvalitetne rasprave o odlučivati o njima.

- Gotovo je nemoguće provesti proračun bez dodatnog zaduživanja, Vidi se da i sam gradonačelnik Bandić ne zna što je u njemu. U proračunu to piše, a Pročelnica za financije je potvrdila, da se ide u prodaju, a ne u neki model javno-privatnog partnerstva za Paromlin, Gredelj i Zagrepčanku, obiteljsko srebro grada. To su najbitnija zemljišta gdje treba planirati novi centar Zagreba. Jasno je da je riječ o prodaji za milijardu kuna, a kupili smo ta zemljišta za 1,3 milijardu kuna prije 15 godina, plaćali kamate i ništa nismo s njime napravili kao grad. To se sada prodaje kako bi se popunile proračunske rupe koje su sada nikad veće, rekao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

- Proračun je eldorado za privatne koncesionare jer se primjerice povećava sa 140 na preko 200 milijuna kuna samo za privatnog koncesionara za pročišćavanje otpadnih voda, 60 milijuna kuna za javno-privatno partnerstvo za Arenu Zagreb, privatnom koncesionaru za javnu rasvjetu ide 45 milijuna kuna, a prije par godina je bilo 32 milijuna kuna. Sve se te stavke povećavaju kao da potresa i krize nije bilo, a HDZ daje bianco podršku za taj proračun, rekao je Tomašević.

- Kolega je sklon tome da konfabulirati stvari pa ga moram podsjetiti što je govorio o obnovi grada Zagreba da obnova neće krenuti i da zakon neće biti donesen. Sve što kritizira i kaže u konačnici se ne obistini. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i odgovornosti, epidemije i potresa. Ne treba nam nikakvo izvanredno stanje u gradu Zagrebu, on mora nastaviti funkcionirati a u tome dijelu mi moramo na način koji je u našem djelokrugu rada kao gradskih zastupnika to omogućiti. Pratit ćemo izvršenje proračuna, naši su amandmani ugrađeni u njega. Prioritet je obnova grada Zagreba i da svi građani koji su ostali bez krova nas glavom budu što prije smješteni u svoje domove na zadovoljavajući i kvalitetan način, uz transparentnost poslovanja i financiranja, rekao je Ilijaš.

Dodao je da je obnova Zagreba prioritet te da sredstava u visini od 20% kojima grad sudjeluje u obnovi moraju iznaći te kako se oko toga nada konsenzusu jer smatra da je obnova nadpolitičko pitanje.

Grad je za iduću godinu namijenio 80 milijuna kuna za pomoć za porušene domove građana, a ukupna šteta je 40 milijardi kuna. Vlada je predvidjela 200-tinjak milijuna kuna i tom logikom za nekih 200 godina ćemo obnoviti Zagreb, rekao je Tomašević.

Na sjednici zagrebačke gradske skupštine očekuje se burna rasprava jer je na dnevnom redu prijedlog proračuna za iduću godinu.

Gradonačelnik Milan Bandić predlaže proračun u iznosu većem od 14 milijardi kuna. Oporba tvrdi da je prenapuhan, nerealan i predizboran te su ga nazvali eldoradom za privatne koncesionare. Sve je, čini se, uvod u pravi rat za Zagreb koji se očekuje na lokalnim izborima u svibnju.

Gradonačelnik sve njihove navode opovrgava i odgovara da je u godini u kojoj su grad snašli potres, poplava i epidemija proračun više nego ozbiljan i realan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!