Ilijaš: Tema GUP-a je politička tema

05.02.2020.

08:55

Autor: HRT

default error photo
Kakva je sudbina Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba? Hoće li zagrebački HDZ poduprijeti GUP ili raskinuti koaliciju s Milanom Bandićem? Otkud u zagrebačkom proračunu manjak od milijardu kuna?
Kakva je sudbina Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba? Hoće li zagrebački HDZ poduprijeti GUP ili raskinuti koaliciju s Milanom Bandićem? Otkud u zagrebačkom proračunu manjak od milijardu kuna? Može li uspjeti referendum za opoziv zagrebačkog gradonačelnika čije pokretanje najavljuje SDP?

Dan uoči raspleta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, o GUP-u se govorilo u emisiji U mreži Prvog s  gostima, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj skupštini Kazimirom Ilijašom, gradskim zastupnikom SDP-a Matejom Mišićem, te zastupnicom Nove ljevice i članicom Kluba lijevog bloka Radom Borić.

Ilijaš je rekao kako za sutrašnju sjednicu postoji više proceduralnih mogućnosti, a to je da se o temi GUP-a raspravlja i glasa, ako ne bude podnesen niti jedan amandman. Ako amandman bude podnesen, o njemu se mora glasati i onda novi prijedlog GUP-a s usvojenim amandmanom ide na mišljenje resornom ministarstvu. Postoji i mogućnost da točku povuče s dnevnog reda predlagatelj, a isto tako točku vezanu za urbanistički plan mogu tražiti da se izostavi sa dnevnog reda kako zastupnici, tako i klubovi zastupnika.

- O stavu HDZ-a će se danas raspraviti i uzeti će se svi argumenti te će se o tome zauzeti adekvatan stav, rekao je.

Na pitanje je li točno da je HDZ na gradskoj razini rezerviran zato što čuva koaliciju na državnoj razini, Ilijaš je odgovorio kako to nije točno zato što gradska organizacija donosi svoje odluke samostalno i donosi ih temeljem statuta i poslovnika.

- Tema GUP-a je politička tema, rekao je.

Borić je kazala kako je HDZ imao vremena 6-7 mjeseci da donese odluku i vidjeti kako je ovakav GUP štetan za grad Zagreb, a ne da o ovome važnom pitanju raspravlja tek danas.

- Struka i građani su pokazali kako misle da se jako loše gospodari gradom. HDZ je propustio priliku pa mu je sada zadnji trenutak da procijeni što je značajno za građane grada Zagreba, naglasila je.

Otvoreno pismo i poziv struke zagrebačkim gradskim zastupnicima

Mišić je istaknuo kako je stav SDP-a o ovoj temi od početka jasan. Od kada se prvi puta pojavio na dnevnom redu gradske Skupštine SDP je izašao s prijedlogom lokalnog referenduma.

- Činjenica je da je GUP najznačajniji dokument koji će ova Gradska skupština donijeti. U 20 godina, koliko je Milan Bandić gradonačelnik, on je dva puta obećao građanima referendum za neka pitanja. Mi smatramo da se o GUP-u treba raspisati referendum, rekao je Mišić i dodao kako su jučer dobili očitovanje od grada zašto ne mogu prihvatiti prijedlog referenduma, a to je zato što je pitanje GUP-a stvar struke te kako građani ne mogu odlučivati o tome.

- Smatram to apsurdnim i uvredljivim odgovorom, zato što u demokratskom društvu građani odlučuju o svim važnim pitanjima. Osim toga, Društvo arhitekata Zagreba, 7 različitih komora, udruga, fakulteta je jučer dostavilo gradskim zastupnicima pismo u kojem traže da se odbaci ovakav prijedlog GUP-a i da se započne s izradom novog, rekao je Mišić.

Svi su se sugovornici složili kako je nedopustiv manjak u zagrebačkom proračunu.

Mišić je naglasio kako se grad Zagreb već godinama zadužuje, te je samo 2019. godine gradonačelnik, što izravno, što neizravno zadužio grad za milijardu kuna.

Borić tvrdi kako je manjak u gradskoj blagajni sigurno veći od milijarde.

Mišić je istaknuo kako je SDP fokusiran na sutrašnju sjednicu i na pitanje GUP-a i referenduma, te nakon što vide kako će to proći, postoji mogućnost referenduma za opoziv gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!