Ilijaš za Dnevnik HTV-a: Nije bilo elemenata za oduzimanje djece

23.04.2021.

19:33

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Hrvatska komora socijalnih radnika objavila je rezultate stručnog nadzora nad radom socijalne radnice u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška, koja je bila zadužena za slučaj ubijene dvoipolgodišnje djevojčice. Zaključili su da nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice - kako se navodi - značajni za tragičan ishod. 

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su oni provodili nadzor sukladno pravilima struke i na način na koji im je Ministarstvo dalo odobrenje da ga provode, te da su ga provodile kolegice koje imaju 40 i više godina iskustva rada na tome.

Iz Ministarstva su naveli da dijete nije trebalo biti vraćeno biološkim roditeljima, ali socijalna radnica donijela je drugačiju odluku.

- Pošto je obitelj bila visoko rizična u Centru za socijalnu skrb su procijenili da je potrebna mjera suda i ta mjera se produžavala dva puta, koliko je najviše moguće da se produži mjera oduzimanja roditeljima. Obitelj je bila pod nadzorom od 2019., bili su suradni, nije bilo ekscesa u odnosu na drugu djecu, praćeni su zdravstveno... Napravili su drugačiju priču od one iz 2018. i nije bilo elemenata za oduzimanje djece. Mi na sudu s takvim nalazima nismo mogli predložiti oduzimanje roditeljskih prava jer to nije bilo moguće, rekao je Ilijaš.

U nalazu Hrvatske komore socijalnih radnika navodi se da nije bilo znakova da je dijete ugroženo.

- Kada se dijete vratilo u obitelj, bili su pod nadzorom. U prva tri mjeseca, za vrijeme epidemije koronavirusa, voditeljica mjera 21 put je obišla obitelj. Dan prije nemilog događaja, socijalna radnica nije bila na poslu jer je bila u samoizolaciji, a majku i dijete primile su dvije psihologinje. Napravile su odvojene razgovore i s djetetom i s majkom. Vratile su ih u istu prostoriju gdje je dijete prišlo majci i sjedilo joj u krilu. Primijetili su, a i roditelji su sugerirali, da se dijete drugačije ponaša. Bilo je dogovoreno da drugo jutro odvedu dijete doktoru. Sve što su radili prije i svi nalazi pokazali su da su roditelji bili suradni i da su radili na sebi, zaključio je predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!