Ilijević: Građani za energetsku obnovu mogu očekivati maksimalno 204 tisuće kuna po kući

12.10.2021.

14:37

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

 Mladen Ilijević

Mladen Ilijević

Foto: Studio 4 / HRT

O energetskoj učinkovitosti i natječaju za energetsku obnovu obiteljskih kuća u emisiji Studio 4 govorio je Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.   

Iako je već neko vrijeme na internetskim stranicama Fonda najava za Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća službeno zaprimanje ponuda započinje u četvrtak 14.listopada u 9 sati. Treba reći da će svoju prijavu građani moći poslati samo putem sustava za on-line prijave zbog čega je dobro ranije se registrirati.

- Prijave su koncipirane da se podnose putem e-aplikacije, a za nju je potreban korisnički račun. Upute za korištenje korisničkog računa su dostupne i smatram da ne bi trebalo biti problema. Korisnički račun se može odmah izraditi i nije potrebno čekati 14. lipnja, naglasio je.

Govori kako su uvjeti za prijavu jednostavni. Potrebno je biti vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće, da je ona legalna i određenog energetskog razreda. Za energetsku obnovu uvijek se traže kuće nižeg energetskog razreda kako bi učinci bili što bolji.

- Energetski certifikati su jedan od obaveznih dokumenata koji građani moraju dostaviti. Iz toga se vidi bitna karakteristika kuće koja je prijavljena, govori.

Ističe kako se sva dokumentacija predaje putem aplikacije.

- Naš je cilj energetski obnoviti obiteljske kuće, a to podrazumijeva radove na vanjskoj ovojnici, a ovim smo pozivom uključili i sve sustave za korištenje obnovljivih izvora energije koje građani mogu ugrađivati na svojim kućama, govori.

Za radove građani trebaju imati ponude izvođača stoga što je to temeljni dokument na osnovu kojeg se odobravaju sredstva.

Na pitanje s kojim se novcem raspolaže, Ilijević je rekao kako je ukupno određeno 300 milijuna kuna plus 100 milijuna kuna koji su predviđeni za kuće oštećene u potresu, što je dvostruko više nego prošle godine.

- Građani mogu očekivati maksimalno 204 tisuće kuna po kući, naglasio je.

Ilijević govori kako će kuće stradale u potresu biti obuhvaćene zasebnim pozivom na energetsku obnovu. Kako kaže, ovaj je poziv za kuće koje nisu oštećene potresom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!