Ilok: Urušilo se 10-ak metara srednjovjekovnih zidina koje su u obnovi

09.03.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: HRT/Hina

Urušio se dio zidina u Iloku

Urušio se dio zidina u Iloku

Foto: Izvor: / Screenshot facebook stranice Grada Iloka

Desetak metara srednjovjekovnih zidina u staroj gradskoj jezgri Iloka urušilo se prošle noći pa iz Grada pozivaju građane da se ne približavaju tome dijelu zidina na kojima traje građevinska obnova.

Rekonstrukcija zidina stare gradske jezgre u Iloku dio je projekta Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, vrijednoga više od 67 milijuna kuna od čega 50,4 milijuna nepovratnog novca iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u financijskom razdoblju od 2014. do 2020.

Iz Gradskog muzeja Iloka novinarima su izrazili žaljenje što se urušio dio zidina, napominjući kako je obnova u ovlasti Grada Iloka te da Muzej nije imao uvid u tijek i planove obnove.

- Ovo je bila uobičajena tehnika stabilizacije temelja i do sada je preko 150 metara temelja učvršćeno na ovaj način, međutim ovdje se nešto dogodilo i došlo je do urušavanja. Točan uzrok ćemo znati tek kada nadzor i stručne službe nam kažu što je mogući uzrok, rekla je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Iz Grada Iloka su izvijestili da im još nisu jasni uzroci zbog kojih se urušio dio zidina na kojima traje obnova, ali to će se uskoro znati jer su stručne službe su na terenu.

Građanima je preporučeno da se ne približavaju tome dijelu zidina zbog mogućeg novog urušavanja.

Projektom "Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku predviđena je rekonstrukcija srednjovjekovnih gradskih zidina, objekta Podrumareva kuća i zgrade Žitnice u vlasništvu Iločkih podruma te tri krila franjevačkog samostana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!