18:51 / 05.09.2019.

Autor: Dajana Šošić/P.F./HRT

Ima li novca i rješenja za sve?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osim učitelja i profesora, povećanje plaća traže i zdravstveni radnici. Sve se još analizira i dogovara, prijedlozi se očekuju. Ima li država novca za sve zahtjeve?
Sve zahtjeve sindikata u sljedećih desetak dana razmotrit će radne skupine u ministarstvima te ponuditi konkretna rješenja. A osim učitelja i profesora, povećanje plaća traže i zdravstveni radnici. Sve se još analizira i dogovara, prijedlozi se očekuju.

Više od sat vremena premijer Andrej Plenković je razgovarao sa sindikatima u školstvu. Poručuje kako razumije odgovornost i važnost rada učitelja i profesora. Zato će za desetak dana Vlada napraviti analizu i iznijeti im konkretne prijedloge.

Nakon sindikata na sastanak s premijerom stigao je i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, koalicijskog partnera koji podržava zahtjeve učitelja i profesora. Vjeruje da će se rješenje pronaći.
Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima
Najviše posla oko eventualnog povećanja plaća imat će ministar financija Zdravko Marić. Podsjeća kako je već dogovoreno povećanje rasta osnovice od 3% te dodatnih 2%.

U dogovor, kad je riječ o plaćama u njegovu resoru, vjeruje i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

A dok pregovori traju prosvjetari će se suzdržati od daljnjih sindikalnih akcija, koje zdravstveni djelatnici u Zagrebu, Ogulinu i Puli najavljuju već za sutra.Ako se u državnom proračunu ne nađe prostora za povećanje plaća u prosvjeti za oko 600 kuna, „Najobrazovaniji, ali ne i najgluplji" kako je pisalo na jednom od transparenata danas, ići će u štrajk. O tome se govorilo i u večerašnjoj Temi dana.

Sanja Putica, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja se slaže da je na učiteljima i nastavnicima najveći teret reforme koja kreće s početkom školske godine. No, ne trebamo zanemariti, kaže, da je u mandatu ove Vlade od 2016. do danas postojalo povećanje horizontalne osnovice za 11 i pol posto u javnim i državnim službama. Također je donesen i cijeli paket zakona, između ostalog zakon o odgoju i obrazovanju koji je omogućio ljudima u sustavu koji rade na europskim projektima ipak dodatnu nagradu na njihovu plaću.

- Vlada ima na svojim leđima ne samo učitelje, nastavnike, sustav obrazovanja nego i sve ostale sustave koje naravno zahtijevaju za sebe bolje uvjete - napomenula je.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja je izjavila da se ne radi o pregovorima, očekuju, kaže, da se u ovom momentu njihovi argumentirani zahtjevi uvaže.

- Socijalni dijalog je koristan kad je iskren, mi smo stavili karte na stol i vrlo iskreno iskomunicirali probleme u sustavu obrazovanja. Premijer je pokazao interes za problematiku i naglasio da je obrazovanje doista prioritet ove Vlade. Dajemo joj mogućnost da ispuni obećano, ako do toga ne dođe, mi imamo svoje instrumente kako do toga doći - upozorila je Šprem i napomenula da nakon 10 dana bi mogli krenuti u štrajk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!