Ima li politika utjecaja na pravosuđe?

19:46 / 24.05.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pravosuđe i politika

Pravosuđe i politika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Zagrebu je, u sklopu posjeta predsjednika Europskog suda Hrvatskoj, održana pravosudna konferencija. Neovisnost pravosuđa jedna je od tema oko koje se u Hrvatskoj već godinama lome koplja, pa i posljednjih dana.

Drugog dana posjeta Hrvatskoj, predsjednik Suda Europske unije na konferenciji s premijerom i vodećim imenima hrvatskog pravosuđa.

- Živimo u teškim vremenima kada se cijela Europska unija suočava s brojnim izazovima, koji su egzistencijalna prijetnja europskim projektima. Samo u dijalogu svih članica Sud Europske unije može ostvariti svoju punu ulogu, rekao je Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije.

Važnu ulogu, ističe premijer, ima i neovisnost pravosuđa.

- Državno odvjetništvo, USKOK i sudovi u svojem su radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska Vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj, ne od strane Vlade. Ovdje nema privilegiranih, stranačka pripadnost ne štiti od odgovornosti, a pravni poredak se poštuje, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Na pitanje o navodnim političkim pritiscima na DORH odgovarao je čelnik Vrhovnog suda.

- Meni je teško reći što se tamo doista događa. Možda bi bilo dobro da malo više sami nešto kažu o tome, pa bi onda vjerojatno prestala ta nagađanja, ali da jesu pod pritiskom, vjerojatno jesu, kazao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda.

Tko vrši pritisak, Radovan Dobronić nije precizirao. Ali zato je svoje mišljenje dao predsjednik Milanović. Za sebe tvrdi da vrši benigni pritisak.

- Ovo je pritisak na Plenkovića. Pa Plenković bi isto tako trebao biti neovisan. Tu ženu drži kao prištavskog oficira, gospođu koja vodi DORH. Vrši pritisak na nju, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Dok predsjednik i dalje prstom upire u njemu sporne poteze ministra Banožića, DORH se očitovao vezano uz neslužbene tvrdnje da se premijer i glavna državna odvjetnica navodno sastaju zbog izvida nad ministrom Paladinom.

- Glavnu državnu odvjetnicu Republike Hrvatske nije ni predsjednik Vlade RH, a ni bilo tko drugi kontaktirao i zvao vezano za izvide nadležnog Državnog odvjetništva protiv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, stoji u priopćenju DORH-a.

Isto su potvrdili i iz Vlade, a navod da glavna državna odvjetnica redovito brifira premijera o tajnim izvidima - nazivaju zlonamjernim. Nizala su se prozivanja proteklih dana i na račun Ustavnog suda. Predsjednik je govorio da ga treba ukinuti, a niz kritika stizao je i iz redova Mosta.

- Ne mogu optuživati Ustavni sud zato što neka odluka Ustavnog suda nije u skladu s njihovim političkim očekivanjima. Naravno da zbog toge ne treba ukinuti Ustavni sud. Političari bi se trebali suzdržavati od komentiranja sudskih odluka, uključujući i odluke Ustavnog suda, rekao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Komentiraju se već danima i srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota.

- To je, ovako, jedna jako, u najmanju ruku, nategnuta konstrukcija, vrlo dvojbena, vrlo nejasna. Ono što kažu, čini se kao da se oni i dalje ponašaju kao da smo ostali u bivšoj državi pa je to sve jedna jurisdikcija, ali nije, rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda.

Predsjednik je zbog optužnice Srbiji poslao poruku.

- Ove optužnice su se dogodile usprkos našim višegodišnjim naporima da ih uvjerimo da se ne igraju s vatrom i da će ih to koštati.

Dakle, maknite se od toga, ljudi. Vučiću i braća Srbi, pamet u glavu!, poručio je Milanović.

Ministar Medved tvrdi da se Srbija još nije suočila sa svojom prošlošću.

- Pokušava glumiti mini Haag, to zasigurno neće proći. Nijedno naše tijelo, Ministarstvo pravosuđa nije zaprimilo nikakvu optužnicu, a ukoliko je zaprimimo, odbacit ćemo je onako kako smo učinili prošle godine kad je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv 8 hrvatskih generala za Bljesak, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

O Srbiji, poručuje ministar, ovisi kada će sporni zakon staviti izvan snage i ispuniti uvjete za pregovore o pristupanju Europskoj uniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!