14:58 / 21.02.2020.

Autor: HRT

Imali su 120.000 poziva, a sad im prijeti gašenje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Već 28 godina u Hrvatskoj zvoni Plavi telefon. Zovu mnogi. Od djece do starijih građana i traže pomoć, podršku, savjet često u vrlo teškim životnim situacijama.
Već 28 godina u Hrvatskoj zvoni Plavi telefon. Zovu mnogi. Od djece do starijih građana i traže pomoć, podršku, savjet često u vrlo teškim životnim situacijama.

Na žalost tim bi pozivima uskoro mogao doći kraj. A razlog je novac!

Mi smo Udruga i financiramo se kao i sve udruge. Nitko nam ne treba dati novac, čekamo natječaje, gradske, državne ili europske kojima nudimo svoje programe i čekamo da nešto od toga prođe, objasnio je predsjednik udruge Plavi telefon Miroslav Vučenović.

I dalje radimo od ponedjeljka do petka, od 9 do 20, volonteri su tamo i javljaju se, kaže. Za korisnike je sve uvijek bilo besplatno, naglašava, a tako je i danas.

Prošla godina je jednostavno bila loša po nas, nema tu krivaca. Bez obzira na to što smo učinili sve u okvirima svojih mogućnosti sad moramo preživjeti do tih natječaja, kaže Vučenović. Najam, režije moraju plaćati.

Kroz Plavi telefon su prošli mnogi volonteri, a jedna od njih je Ivana Žunić koja volontira za Plavi telefon od 2013. godine.

Svaki volonter ima svoju jednu smjenu u tjednu, objašnjava Ivana, a smjene većinom traju po tri sata. Naravno, možemo doći i više.

Pozivi su doista šaroliki, a dobne granice nema jer ih zovu svi, kaže Ivana. Na žalost jako su česti pozivi oko vršnjačkog ili obiteljskog nasilja.

Naši su troškovi mali, kaže predsjednik Udruge, govorimo o nekih 15 tisuća kuna mjesečno, dakle za ovaj period nam treba između 40 do 60 tisuća. Nama je to u ovoj poziciji veliki novac, kaže.

Moramo volonterima, kojih je dvadesetak, osigurati uvjete za rad, oni troše svoje slobodno vrijeme da bi pomogli drugima. No volonteri prolaze stroge provjere jer ne može svatko biti volonter na liniji za pomoć, naglašava Vučenović.

Mene je sram što nemam, što nemam za ta tri, četiri mjeseca tih malo sredstava da nastavimo kontinuitet, da doživimo tridesetu godinu, kazao je.

A problemi su s natječajima što ih se objavljuje sredinom godine, a onda ti novci dođu tek krajem te tekuće godine za koju su namijenjeni, objašnjava. Isto tako im se zna dogoditi da jedan projekt prođe na natječaju i dobiju za njega novce, a dvije godine nakon isti projekt ne prođe. Suludo, kaže i nastavlja da moraju planirati svoje aktivnosti a isto tako i predavati izvještaje financijskim institucijama.

Linija i dalje postoji, broj (01) 4833 888 i dalje je aktivan. Pitanje je - do kad?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!