13:26 / 21.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Imam problem: pitanje rada nedjeljom

-

-

Foto: - / -

Zakonom nismo riješili pitanje rada nedjeljom, nego smo sve prepustili slobodnom tržištu i volji poslodavaca.
Pitanje (ne)radne nedjelje problem je koji se u Hrvatskoj dosad periodično nameće još od 2002. Zakonom nismo riješili pitanje rada nedjeljom, nego smo sve prepustili slobodnom tržištu i volji poslodavaca. Unatoč tomu što radimo i subotom i nedjeljom, sve više ekonomski tonemo i padamo prema dnu Europe. Potpisuju se peticije, osnivaju udruge,  prosvjedujemo, ali problem rada nedjeljom ostaje. O toj su temi u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u rubrici Imam problem, govorili prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, te telefonom Marijana Petir, zastupnica u parlamentu EU-a.

Na pitanje ima li šanse da se problem rada nedjeljom zakonski regulira, Štulić je odgovorila kako se nada. Nekoliko sindikata, civilnih udruga i crkava ujedinilo se u Savezu za neradnu nedjelju i prema Vladi smo krenuli s prijedlogom da nedjelja bude slobodan dan.

Ekonomska znanost govori kako rad nedjeljom ne utječe na uspjeh trgovine. Kakva će biti ekonomika trgovine ovisi o dohotku građana, ali i o tome kada će oni moći ići u trgovinu, upućuje Jurčić, rad subotom popodne i nedjeljom ne doprinosi ni trgovini ni ostalim djelatnostima.

Na pitanje kakva je europska praksa glede rada nedjeljom Petir je odgovorila: Na razini EU-a nema jedinstvenog rješenja jer ne postoji europsko zakonodavstvo, već je to pitanje u nadležnosti država članica. Polovina država članica zabranjuje rad nedjeljom.

Mi u Hrvatskoj imamo višestruke probleme, od poštenog plaćanja rada, rada nedjeljom, prekovremenih sati i to se primarno treba regulirati
, napominje Petir.

Istraživanja su pokazala da one zemlje koje su zabranile rad nedjeljom pokazuju rast zaposlenosti, dok one koje su dopustile rad nedjeljom bilježe pad zaposlenosti, upozorila je Petir.

Porezna uprava Hrvatske zabilježila je da je najveći promet u maloprodaji petkom, i to 50 posto veći nego nedjeljom.

Štulić se osvrnula na pitanje radnog vremena u trgovini koje se mora riješiti zakonom jer je to potpuno neregulirano. U Austriji trgovine tjedno mogu raditi 72 sata, a u Hrvatskoj 168 sati.

Sociologija društva govori kako čovjek, osim poslovnog života ima i privatni. Ako se čovjek prisiljava da radi nedjeljom, uništava se osnovna jedinica, a to je obitelj. Tada dolazi do urušavanja društva, koje mi sada imamo u Hrvatskoj, i to negativno djeluje na ekonomiju, zaključuje Jurčić.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!