08:39 / 17.06.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

"Imamo neustavne izborne jedinice"

-

-

Foto: - / -

Analitičari kažu da će ovo biti jedni od najneizvjesnijih izbora. U Studiju 4 gostovala je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.
U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista uoči parlamentarnih izbora. Analitičari kažu da će ovo biti jedni od najneizvjesnijih izbora.

Izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet gostujući u Studiju 4 istaknula je da od 2010. imamo neustavne izborne jedinice te da GONG godinama zagovara promjenu jer glas ne vrijedi jednako u svim regijama.

Dodala je kako je jedno njihovo istraživanje pokazalo da u praksi od 2000. do danas 50-ak ljudi ne bi bilo u parlamentu, već bi na njihovim mjestima sjedili neki drugi ljudi. 

- To je po nama top tema koju treba mijenjati, ali ne postoji politička volja stranka jer pretpostavljamo da oni strahuju od regionalnog preustroja koji bi mogao doći u pitanje promjenom jedinica.

Dodala je kako je njihov prvi prijedlog bio da umjesto 10 jedinica imamo šest, ali da sada razvijaju prihvatljiviji model prema kojem bismo imali 10 jedinica, ali ne bi se u svim biralo 14 mandata, već sukladno broju birača ili broju stanovnika. 

Izvršna direktorica GONG-a rekla je i da su nedavno poslali apel predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga traže da se odredi oko načina dodjele mandata, mandatara koji će sastavljati vladu.

- Postoje ustavne nejasnoće i u želji da se ne ponovi slučaj s prošlom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je prije nego što je dodijelila mandat počela u sjeni sastavljati neku svoju vladu. Cijeli proces je bio užasno netransparentan i u vremenskoj stisci. Smatramo da javnost ima pravo znati kojim će se kriterijima rukovoditi predsjednik Milanović.

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista. Kritike idu na račun HDZ-a i SDP-a jer imaju po jednu nositeljicu.

- Ženske kvote su nužne da bismo za 10 godina mogli imati rodno ravnopravniji parlament. One su nužne ako želimo da taj svijet politike prestane biti muški, kakav je sada, i žena nema u onoj mjeri niti mogu napredovati kao njihovi muški kolege bez obzira na obrazovanje ili iskustvo.

Istaknula je da su se "zbog toga naplaćali puno kazni i da to samo pokazuje da im nije stalo do rodne ravnopravnosti".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!