13:24 / 11.07.2020.

Autor: Dnevnik u podne/HRT/Hina

Imenovanja Palića i Kutleše

IPA/PIXSELL

IPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Imenovanja pape Franje.
Papa Franjo imenovao je monsinjora Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije. Također, monsinjora Petra Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, imenovao je mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim administratorom Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim trajnim upraviteljem, koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića.

Papa Franjo prihvatio je danas Perićevo odreknuće od biskupske službe te na njegovo mjesto imenovao Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa, objavljeno je točno u podne istodobno u Vatikanu i Mostaru. Nakon više od godinu dana otkako je biskup Perić zbog navršene kanonske dobi od 75 godina (2. veljače 2019.) Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat, dvije hercegovačke biskupije imaju novoga biskupa mons. Palića. Nakon što je pročitana papinska bula kojom je objavljeno imenovanje biskupa Palića, snažno su zazvonila zvona na mostarskoj prvostolnici.

Petar Palić u Mostar stiže s Hvara gdje je dvije godine bio biskup. Ovaj Janjevac je obnašao i dužnosti generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije i generalnoga vikara Dubrovačke biskupije.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. Doktorirao je teologiju na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu. Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. ožujka 2018.

Biskupa Palića u Hercegovini očekuju dva važna otvorena crkvena pitanja, rješavanje statusa razriješenih franjevaca koji su odbili predati župe dijecezanskim svećenicima te pitanje međugorskog fenomena o ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji porečki i pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

"Papa Franjo prihvatio je moju zamolbu i odgovorio mi imenujući  danas msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa, nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije," rekao je mons. Barišić novinarima.

Msgr. Kulteša preuzima dužnost u rujnu

Barišić je podsjetio kako je Splitsko-makarska nadbiskupija prostorno velika, s gotovo pola milijuna vjernika te 187 župa, s velikim i dva mala sjemeništa, Katoličkim bogoslovnim fakultetom i Klasičnom gimnazijom te ima mnogo planova za budućnost.

"Planova i projekata za budućnost je mnogo, sve to zahtijeva prisutnost i brigu, a ja ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obaveze i događanja. Nije tajna da se godinama i zdravlje pomalo pogoršava. Imajući sve to skupa u vidu, zamolio sam Svetog Oca da mi providi dodatnu pomoć u upravljanju Nadbiskupijom", rekao je msgr. Barišić.

"Sinovski hvala papi Franji koji providnošću danas vodi Kristovu crkvu što je prihvatio moju molbu i dodijelio mi nadbiskupa koadjutora koji će nastaviti voditi našu nadbiskupiju kao moj nasljednik, to jest kao nasljednik svetog Dujma", dodao je Barišić.

On vjeruje da će msgr. Kutleša službu nadbiskupa koadjutora splitsko-makarskog preuzeti početkom rujna ove godine.

"On će postati nadbiskup splitsko-makarski kad ja napunim kanonsku dob od 75 godina, fali mi još malo", kazao je Barišić.

Barišić: Kutleša je dobar svećenik i iskusan biskup, ima svježinu i ideje

Za msgr. Kutlešu rekao je da je dobar svećenik i iskusan biskup koji ima svježinu, sposobnost i ideje.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968. od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić.

Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju "Ruđer Bošković" u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. Filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu, gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006. do 2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: U Tebe se, Gospodine, uzdam!

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutačno je član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.

Papa Franjo također je imenovao dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim trajnim upraviteljem, koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!