20:37 / 26.02.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Govor mržnje: (ne)dobrodošli u kafiće, restorane...

Akcija i reakcija

Akcija i reakcija

Foto: Nel Pavletic / PIXSEL

Tema koja je posljednjih dana jedna od dominantnih u javnom prostoru, govor mržnje, dobila je nastavak. Nakon objave vlasnika jednog riječkog kafića da u njegovu lokalu nisu dobrodošli članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a, jedan je imotski ugostitelj na vrata svojeg hotela i restorana, uz znak SDP-a, postavio natpis da je ulazak zabranjen Arsenu Bauku i Nenadu Staziću. 

Plakat koji je jučer postavljen na vrata imotskog hotela, danas je već maknut. No vlasnik ostaje pri svojim razlozima. Napravio ga je, kaže, kao reakciju na riječki slučaj, ali i zbog prošlogodišnje kaznene prijave koju je Arsen Bauk podnio zbog paljenja lutaka istospolnog para na karnevalu u Imotskom.

- Vidio sam kad je gospodin, odnosno drug Arsen Bauk, sav zajapuren došao u Imotski i podnio protiv tih dječaka kaznenu prijavu, kazao je Teo Zdilar, vlasnik hotela u Imotskom. 

Bauk je izjavio da vlasnik objekta svakako ima pravo izraziti kritiku na njegov politički rad.

- Imam nekoliko dobronamjernih savjeta za njega da izbjegne kaznu inspekcije, a jedna je da riječ „zabranjen ulaz” zamijeni s „nije dobrodošao", dodao je. 

Da situacija nije nimalo bezopasna misli premijer Andrej Plenković. Upozorava da je kratak put od natpisa do fizičke agresije. 

- To stvara i povećava tenzije u ovako i onako izrazito polariziranom društvu, stvara nesnošljivost, isključivost i potiče agresiju. Mi smo imali ovdje teroristički napad na Banske dvore. Jeste vi to zaboravili?, kazao je premijer Plenković. 

Potez riječkog ugostitelja je kritika vlasti, kaže predsjednik SDP-a, a ona je ne samo dopuštena, nego i nužna.

- Čudi me da premijer Plenković, koji je samodeklarirani europejac, to ne zna. Pa kad već on ne zna, onda ga pozivam da prije svega pita gospođu Merkel kako je ona reagirala kad je njoj bilo zabranjeno ući u jedan restoran u Berlinu, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

No premijer inzistira da ovo šteti društvu. Zato je, kaže, HDZ već jučer regirao na slučaj u Imotskom.

- Nije rješenje produbljivati tenzije, raditi na podjelama u društvu, raditi na animozitetu, diskriminaciji i govoru mržnje. Tomu se trebamo usprotiviti, rekao je Plenković.

- Fali strasti u tome. Nije bilo ni onog korak do fašizma, ni onog neće biti mjesta u autobusima za obojene, i tako, kazao je Bauk.

Kako se bliže lokalni izbori, konsenzus o ovakvim temama - sve je dalji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!