12:18 / 27.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Imovina Dubravke Šuice i dalje tema spora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Već godinama u hrvatskim medijima, dosta opravdano, postoje informacije o nesrazmjeru primanja i imovine koju Šuica posjeduje, rekao je Grbin.
Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin odbacio je u petak optužbe premijera Andreja Plenkovića da je nevladina udruga GONG produžena ruka SDP-a s kojom orkestrirano napadaju kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije Dubravku Šuicu zbog njezine imovine, poručivši da Šuica treba dokazati porijeklo imovine.

- Nema postupaka protiv Brkića, Bandića i Dalić; Šuica nije dužna objaviti imovinsku karticu
- Plenković rekao da je GONG produžena ruka SDP-a, oni mu odgovorili


- Odgovor na premijerove optužbe je vrlo jednostavan - dokažite porijeklo imovine i sve će biti riješeno. Već godinama u hrvatskim medijima, dosta opravdano, postoje informacije o nesrazmjeru primanja i imovine koju Dubravka Šuica posjeduje, rekao je Peđa Grbin.

Kada je Šuica postala kandidatkinja za povjerenicu, kaže Grbin, smatrao je potrebnim dati joj mogućnost da odgovori na to pitanje.

- Njen odgovor je, najblaže rečeno, smiješan jer je zanimljivo da je njenoj obitelji krenulo upravo kada je postala gradonačelnica Dubrovnika. Dokažite porijeklo imovine i sve će biti čisto i nemojte za pitanje koje je u modernoj i demokratskoj državi apsolutno normalno, kriviti one koji su ga postavili, nego odgovorite, poručio je.

Na pitanje je li, kada je postavljao pitanja o Šuičinoj imovini, na bilo koji način surađivao s GONG-om, Grbin je odgovorio kako je surađivao s hrvatskim medijima.

- Hrvatski mediji o tome su pisali godinama i vrlo jednostavno - sjeo sam za računalo, 'proguglao' i nakon dvadesetak minuta imao sve informacije koje su mi bile potrebne za postaviti to pitanje, pojasnio je.

- To su učinili i oni iz udruge koja već godinama promatra kako funkcionira vlast u Hrvatskoj i kada uoče nešto pogrešno reagiraju, dodao je Grbin.

- Reagirali su i kada je SDP bio na vlasti i kada sam ja bio predsjednik Odbora za Ustav i vodio postupak izrade Zakona o referendumu. Reagirali su, nismo se uvijek slagali, ulazili smo u konflikte, ali nikada mi nije palo na pamet prozvati GONG ili bilo koga drugoga da je trbuhozborac HDZ-a, kazao je Grbin.


"Nisam čuo da je na sličan način reagirao na HVIDRA-u"

Zanimljivo je, kaže, da je Andrej Plenković reagirao na GONG, ali ne i na neke druge nevladine organizacije.

- Nisam čuo da je na sličan način reagirao na HVIDRA-u koja već danima napada jednog saborskog zastupnika i pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Plenkoviću nikada nije palo na pamet pitati čiji su oni trbuhozborci, naglasio je Grbin.

- Posao GONG-a je reagirati kada vide da se nešto događa, nisu uvijek u pravu, ali moraju to činiti jer ako nemamo one koji će paziti kako se vlast ponaša završit ćemo u nečemu što ne želimo, a to je diktatura, autokracija i korumpirana država, ustvrdio je.

- Sa Šuičinim imovinskim karticama imamo potpuno isti problem kao s karticama Đure Sesse kada je biran za predsjednika Vrhovnog suda i kada je pribavljeno tek pola njegovih imovinskih kartica, a HDZ nije htio da se pribave i ostale, kaže Grbin.

Sanader: Zelić je bio u GONG-u, sada je u SDP-u

Politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Ante Sanader u petak je ponovio kako nevladina udruga Gong vodi kampanju protiv kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice te kako je očito jasna poveznica Gonga i SDP-a.

- Nevjerojatna je žestina kojom se Gong okomio na Šuicu, rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, ističući kako je "očito jasna veza i poveznica SDP-a i Gonga" i kako je očito Gong postao "trbuhozborac" te stranke.


To, kaže, i ne čudi ako se zna da je Dragan Zelić, koji je bio izvršni direktor Gonga, postao izvršni tajnik u SDP-u.

Sanader se čudi reakciji SDP-a čiji su zastupnici bili na saborskom Odboru za europske poslove koji je saslušavao Šuicu, imali priliku postavljati pitanja, glasovati, izraziti nezadovoljstvo, ali su ostali suzdržani.

- Očito se radi o staroj hrvatskoj poslovici 'sve možemo oprostiti, samo ne možemo uspjeh", ustvrdio je te istaknuo kako je Šuičina nominacija "povijesni uspjeh Hrvatske, najmlađe članice Europske unije.

Beljak: Za zaraditi takav novac moraš biti broker na Wall Streetu

- Vladajući su taj prijedlog odbili, ali mi ćemo i dalje inzistirati da se provjeri imovina svih političara, ali i drugih javnih osoba kao što su to suci, kod kojih ima afera iz dana u dan. Na način na koji smo mi to zamislili svake bi godine u proračun 'leglo' nekoliko milijarda kuna, a Dubravka Šuica je prva koja bi podlegla tom zakonu jer bi prvi preispitao njenu imovinu koja, prema nekim informacijama, iznosi nekoliko milijuna eura. Zdrava logika nalaže da to na zakonit način nije mogla steći, poručio je čelni čovjek HSS-a Krešo Beljak.

Smatra da je Gong zasmetao premijeru jer je postavio pitanje - otkud jednoj srednjoškolskoj profesorici imovina vrijedna više milijuna eura.

- Da netko u deset godina može doći do takvog bogatstva, mora ili dobiti na lotu, biti broker na Wall Streetu ili biti stečajni upravitelj Agrokora, ustvrdio je Beljak.

Ivković Novokmet: Zašto se ne bi obraćali europskim institucijama?

Ispred zgrade Sabora izjavu je dala Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

Upitana očekuje li da će netko na saslušanju kandidata za Europsku komisiju postaviti pitanje Šuičine imovine odgovorila je potvrdno dodavši kako očekuje da će europarlamentarci imati više sreće nego hrvatski građani u dobivanju odgovora na pitanja koja hrvatska vlast želi zataškati.

- Šuica je nominirana na visoku dužnost potpredsjednice Europske komisije i jako je važno da znamo kako je došla do svoje imovine i je li postojao neki dogovor s Poreznom upravom oko navodnog nesrazmjera prihoda i imovine te da pokaže dokumente s tim u vezi, kaže Ivković Novokmet. 

- Imamo pravo propitivati njezine stavove o rodnoj ravnopravnosti s obzirom da je osobno bila protiv izricanja sankcija Mađarskoj. Glasovala je protiv rezolucije da muškarci i žene trebaju imati jednake plaće, to su pitanja u interesu svih građana, dodala je.

Upitana je li iznenađena reakcijom premijera Andreja Plenkovića, koji je optužio Gong da zajedno sa SDP-om vodi kampanju protiv Šuice, Ivković Novokmet odgovorila je kako je čudi što to netko proglašava prljavom kampanjom.

- Ne znam što je prljavo u tome da smo postavili pitanja koja smo objavili na društvenim mrežama. Osim toga, to je i pomalo eurofobno, zašto se ne bi obraćali europskim institucijama, to su naše institucije, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!