11:39 / 12.08.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/Anja Cerar/V.M./HRT

In memoriam: akademik Radoslav Katičić

-

-

Foto: - / -

U Beču je u 89. godini preminuo akademik Radoslav Katičić - filolog, lingvist, utemeljitelj indologije, povjesničar književnosti, jedan od najcjenjenijih hrvatskih jezikoslovaca.
U Beču je u 89. godini preminuo akademik Radoslav Katičić - filolog, lingvist, utemeljitelj indologije, povjesničar književnosti, jedan od najcjenjenijih hrvatskih jezikoslovaca.

Autor je petnaestak knjiga i četiristotinjak rasprava, ogleda i drugih radova, kojima je pridonio ugledu hrvatske znanosti u Europi i svijetu gdje je desetljećima promicao našu kulturu i književnost.

Plodni znanstveni put akademika Radoslava Katičića, koji je trajao više od 60 godina, počinje već tijekom studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao, a zatim i utemeljio studij opće lingvistike i indologije.

- On je čovjek koji se bavio tako širokim područjem da je teško zamislivo da jedan čovjek to može. Od klasične filologije i stare balkanologije preko indoeuropeistike, poredbene lingvistike i teorijske lingvistike do, naravno, slavistike, balkanistike i posebno kroatistike, istaknuo je akademik Mislav Ježić.

Jedan je od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, član pet akademija, ali i iznimno zanimljiv i cijenjen profesor.

- Bio je sjajan profesor čija su predavanja bila napeta kao kriminalistički roman, uzbudljiva i nadahnjujuća. On je živi spomenik hrvatskoj kulturi koja može biti ponosna što je imala takvog znanstvenika, rekao je akademik Ranko Matasović.
In memoriam Radoslav Katičić: Živjeti filologiju - na usluzi HRTi - Kad nestane jedna takva titanska figura onda ostaju praznine koje se ne ispunjavaju ni lako ni brzo. U njegovom slučaju s obrazloženim pesimizmom mogli bismo reći da će se teško ikada ispuniti, ustvrdio je, pak, akademik Darko Novaković.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća postaje i redoviti profesor na Sveučilištu u Beču gdje je bio i predstojnik tamošnjeg Instituta za slavistiku. Za iznimno bogat opus akademik Katičić primio je brojne domaće i međunarodne nagrade, a njegova djela ostaju trajna baština ne samo hrvatske nego i svjetske znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!