16:21 / 09.07.2018.

Autor: M.M./HRT

Incident na bazenima - djeca puštena iz bolnice

-

-

Foto: - / -

Trinaestero djece zatražilo je liječničku pomoć nakon što su se kupali u bazenima u Lanterni na području Poreča.
Iz bolnice je sinoć pušteno svih 13-ero djece u dobi od 4 do 15 godina, koja su liječničku pomoć zatražila nakon kupanja u bazenima u Valamarovu turističkom naselju Lanterna kod Poreča. Djeca su kašljala te imala problema s disanjem. Nitko zbog tog događaja nije prekinuo ljetovanje. Uzrok trovanja još nije poznat. U Valamaru nagađaju da je riječ o tehničkom kvaru u bazenskom sustavu.

Prvi nalazi službi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, pokazuju da u 16 sati kada je bio izvid klora u bazenu nije bilo. No, liječnice objašnjavaju da to nikako ne znači da klora nije bilo u podne, kada je prvo dijete počelo kašljati i pokazivati znakove trovanja.

Zbog kvara na crpki automatsko kloriranje bilo je zaustavljeno, i u tom plitkom, otvorenom bazenu grijanom suncem klor je do popodneva ishlapio. A prije toga, pretpostavka je, zbog kvara na crpki, dodavalo ga se previše.Granica za razinu klora u takvim bazenima je 1. Ondje ga je u jučer u podne bilo znatno više, neslužbeno doznajemo.

"Svi pedijatri i sestre ostali su izvan radnog vremena s obzirom na broj djece koji je došao, da mogu toliko djece u kratkom roku pregledati i obraditi te opservirati kako nalaže struka", izjavila je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice u Puli.Podsjetimo, trinaestero djece od 5 do 15 godina zatražilo je pomoć liječnika nakon što su se kupali u bazenima u Lanterni na području Poreča.

U 13.10 policiji je stigla poruka da djeca imaju problema s disanjem i da jako kašlju. Policija je na terenu obavila očevid.

Valamar Riviera, u čijem je vlasništvu Camping Resort Lanterna, priopćio je da je riječ o tehničkom kvaru na sustavu jednog bazena. U ovom trenutku možemo potvrditi da je riječ o tehničkom kvaru na sustavu jednog bazena na Lanterni - trenutačno se utvrđuje što se točno dogodilo u suradnji s mjerodavnim tijelima. Razina klora svakodnevno se mjeri više puta dnevno. Poduzete su sve mjere kako bi se kvar uklonio te se sve provodi u skladu s procedurama. Nekoliko je djece zbog udisanja zraka s malo povećanom koncentracijom klora iz opreza pregledano u pulskoj bolnici. Prema informacijama kojima raspolažemo, sva djeca koja su pregledana već su se vratila u kamp i osjećaju se dobro. Roditeljima djece stojimo potpuno na raspolaganju za sve što je potrebno, stoji u priopćenju Valamar Riviere.

Policijski službenici odmah su upućeni na intervenciju zbog pojačane sumnje na klor u bazenu. Za sada imamo informaciju da je liječničku pomoć zatražilo 13 djece, nitko nije teže ozlijeđen, policijski službenici obavit će očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja, rekla je Suzana Sokač iz PU istarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!