16:52 / 05.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Incident u Tehničkoj školi Čakovec; MZO traži očitovanje

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kako se neslužbeno doznaje, učenici su tijekom sata kredom gađali profesora koji im je bio okrenut leđima, a kada se okrenuo, jednog je učenika odgurnuo, a drugoga vrijeđao i pljusno.
U Tehničkoj školi Čakovec jučer se dogodio incident u kojemu je profesor navodno udario učenika koji ga je provocirao. Zbog toga je pozvana i policija, a na incident je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatraživši očitovanje i stavivši školi na raspolaganje krizni tim za psihološko savjetovanje.

Ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka potvrdio je da se "jučer u popodnevnoj smjeni dogodio incident u jednom razrednom odjeljenju", istaknuvši da je "na neprimjereno i neprihvatljivo provociranje učenika došlo do neprimjerene i neprihvatljive reakcije profesora".

Kako se neslužbeno doznaje, učenici su tijekom sata kredom gađali profesora koji im je bio okrenut leđima, a kada se okrenuo, jednog je učenika odgurnuo, a drugoga vrijeđao i pljusno.

Slučaj je prijavljen policiji, a glasnogovornik PU međimurske Nenad Risek rekao je da "PU međimurska provjerava navode iz anonimne prijave građana o tom događaju", dodavši da zbog zaštite maloljetnika u ovakvim osjetljivim slučajevima policija ne daje detalje o događaju.

Na slučaj je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručivši da je "škola mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja". Ministarstvo je, kako se ističe u priopćenju, kontaktiralo školu kako bi dobilo punu informaciju te zatražilo hitno očitovanje, a spreman je i krizni tim za psihološko savjetovanje koji u svakom trenutku može biti na raspolaganju školi ako ga škola zatraži.

Ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, održanoj u povodu konačnog prijedloga Zakona o udžbenicima, rekla je kako ne može komentirati konkretni slučaj, s obzirom na to da još nema sve podatke.

"Ministarstvo provodi različite programe u školama, a osmišljava i nove programe koji idu prema tome da se osvijesti nulta stopa tolerancije za bilo kakvo nasilje i to u bilo kojem smjeru - učenika prema profesoru ili profesora prema učeniku", rekla je Divjak.

Kako je dodala, svi zajedno moramo vježbati što znači nenasilno rješavanje sukoba, a u tome je potrebna suradnja svih. "Ne možemo očekivati da škola sve rješava. Mi, naravno, možemo sankcionirati nastavnika, ako je potrebno, ali apeliram na roditelje da razmisle o tome da je odgoj prvenstveno na njima. Oni su suodgovorni za svaku problematičnu situaciju u školi  i tu moramo surađivati zajedno - škole i roditelji, da se ovakve situacije ne samo rješavaju, nego i preveniraju", poručila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!