13:51 / 27.03.2019.

Autor: V.K./Hina

Indijski predsjednik pozvao Hrvate da istraže novu Indiju

Fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozivom Hrvatima da istraže novu Indiju i s njome surađuju, Ram Nath Kovind zaključio je predavanje na Zagrebačkom sveučilištu o odnosima dviju zemalja.
Pozivom Hrvatima da istraže novu Indiju i s njome surađuju, Ram Nath Kovind, predsjednik po broju stanovnika najveće demokracije u svijetu, zaključio je u srijedu, drugi dan državnog posjeta Hrvatskoj, predavanje na Zagrebačkom sveučilištu o odnosima dviju zemalja.

U predavanju naslovljenom "Hrvatsko-indijski odnosi: put naprijed", indijski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što mu je pružena prigoda govoriti u godini u kojoj Sveučilište u Zagrebu slavi 350 godina postojanja.

Indija i Hrvatska imaju posebne kulturne veze, rekao je indijski gost. Podsjetio je da su u utorak, nakon njegova sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, potpisani sporazumi za jezike hindski i sanskrt sa Zagrebačkim sveučilištem na kojem studij indologije postoji 60 godina, a sanskrt se podučava još od 19. stoljeća.

- Učenjem našeg jezika i civilizacije naše dvije zemlje istinski su se zbližile,  rekao je Kovind.

U godini u kojoj Indija obilježava 150. godišnjicu rođenja svog Oca Nacije, predsjednik je rekao da je istaknuti hrvatski političar Stjepan Radić bio pod velikim utjecajem Mahatme Gandhija. Pozvao je auditorij da 2. listopada, na Gandhijev rođendan, dođu na otkrivanje biste u Zagrebu.

Indijski  državnik i filozof Sarvepalli Radhakrishnan, autor djela "Indijska filozofija" i drugi indijski predsjednik, bio je gost Zagrebačkog sveučilišta u listopadu 1965.

Zagreb je 1926. posjetio i Rabindranath Tagore, najprevođeniji književnik u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Kovind. Otkrio je da su djela hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić prevođena na nekoliko indijskih jezika, među njima i na bengalski i hindski.

O civilizacijskom utjecaju Indije svjedoči interes hrvatskih udruga za indijski spiritualizam, jogu, glazbu, ayurvedu,  filozofiju, rekao je.

Danas je vrijeme za "novo partnerstvo", koje se zasniva na novim tehnologijama, inovaciji, održivosti, četvrtoj industrijskoj revoluciji, rekao je indijski predsjednik. Pozdravio je hrvatski napredak u uspostavi uspješne demokracije i prvo šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom koje će Hrvatska preuzeti 2020.

To će biti prigoda za još tješnju suradnju Hrvatske i Indije u sklopu Europske unije koju Indija smatra ključnim globalnim partnerom. Istaknuo je da se Indija zauzima za multilateralnost u globalnom svijetu. Artikulirano je na hrvatskom jeziku izgovorio poslovicu - Nema kruha bez motike -  govoreći o zalaganju koje donosi uspjeh i poručio: Zacijelo ste snažno radili da iscrtate novu budućnost.

- Cijeli se svijet divi vašim sportskim uspjesima, rekao je o drugom mjestu hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. i ocijenio da će se taj uspjeh odraziti ne samo na sport veći i na druge sektore.

Jednako tako stvara se nova Indija koja nadahnjuje,  globalno je povezana, utječe na svjetsko gospodarstvo, spremna je predvoditi u međunarodnim naporima da se pronađu rješenja za izazove, od klimatskih promjena do gradnje nove globalne arhitekture u borbi protiv terorizma.

Na dan kada je Indija objavila da je uspješno srušila satelit protusatelitskim projektilom, indijski predsjednik govorio je o uspjesima indijske tehnologije u svemirskom programu, o biometrijskom identifikacijskom sustavu, možda najvećem IT projektu u svijetu. 

Indija ima drugu po veličini internetsku bazu, treću najveću znanstvenu i tehničku zajednicu u svijetu, sa 162 sveučilišta. Tisuću svjetskih kompanija danas ima sjedište u Indiji, rekao je.

Svoje obraćanje akademskoj zajednici u auli Sveučilišta u Zagrebu indijski predsjednik završio je istaknuvši demografiju kao jedan od ključnih elemenata za indijski uspjeh.

- Mi smo možda najmlađa zemlja na svijetu, rekao je, a mladi su nositelji napretka, inovacija, traženja novih rješenja, pa su i njihove zasluge da je Indija sa 7 posto rasta najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu.

Na mladima svijet ostaje, druga je poslovica koju je indijski šef države citirao na hrvatskom jeziku i zaključio - toliko toga možemo učiniti zajedno. Pozivam vas da istražite novu Indiju!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!