08:57 / 03.09.2021.

Autor: Studio4/P.F./HRT

Informacije o prvom digitalnom popisu, covid potvrdama i sustavu e-građani

Državni tajnik Bernard Gršić

Državni tajnik Bernard Gršić

Foto: Studio4/Ilustracija/ / Shutterstock

Za desetak dana u Hrvatskoj će početi popis stanovništva. Demografi su uvjereni da nas ima manje od 4 milijuna. Procjena je kako smo tijekom zadnjeg desetljeća izgubili što se ljudi tiče dva grada veličine Rijeke. To više nije demografski problem već demografski slom države, navode. Doznajte kad i kako će se vršiti popis, ali i informacije o covid potvrdama i sustavu e-građani.

U emisiji HRT-a Studio 4 Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj i digitalno društvo, rekao je kako je ovo prvi digitalni popis stanovništva koji organizira Državni zavod za statistiku.

- Priprema se već nekoliko godina, kompleksan je proces i moći će se putem sustava e-građani popuniti popisivački obrazac koji će imati i verifikacijski ključ. To ne isključuje da popisivači neće doći na vašu kućnu adresu. Oni će doći, treba ima se nakon što se samopopišete dati verifikacijski ključ. To je jamstvo i da je i popisivač bio na vašoj adresi, rekao je Gršić.

Dodao je kako popisivači neće na licu mjesta provjeravati je li ispravno popunjen obrazac nego će se to kasnije definirati u obradi.

- Kroz obrazac će se moći ispuniti za cijelo kućanstvo i dovoljno je da ga ispuni jedna osoba, istaknuo je.

Na pitanje koliko je zahtjevan obrazac Gršić je rekao kako ima pitanja o stanovnicima, o kućanstvu, o zgradi i još neka druga pitanja.

- Ovisno o nekim odgovorima otvaraju se i još neka druga pitanja te broj pitanja može malo i narasti. Prva faza počinje 13. rujna, z završava 26. rujna. Druga faza počinje 27. rujna i završava 17. listopada, naveo je.

- U drugoj fazi popisivači će fizički obići sve one koji se jesu digitalno potpisali i koji se nisu i prikupiti ili popuniti odgovore na pitanja koja su u popisivačkom obrascu, objasnio je Gršić.

Aplikaciji e-građani mogu pristupiti građani koji imaju bilo koju vjerodajnicu za portal sustava e-građani, odnosno jednu od 25 vjerodajnica jer je dovoljna niska razina vjerodajnice.

- Ako imamo elektroničku osobnu iskaznicu ili token neke banke ne mora se nigdje ići. Može se elektronički zatražiti vjerodajnica, ali se mora ići verificirati svoj identitet kako bi se dobilo korisničko ime i zaporka, istaknuo je Gršić.

O Covid potvrdama

Na pitanje koliko je covid potvrda tražena kada njeno korištenje postaje upitno i ima li teškoća s njezinim korištenjem iste u Hrvatskoj u Europskoj uniji Gršić je rekao kako je u Hrvatskoj izdano oko 1,6 milijuna i nisu zabilježeni tehnički problemi prilikom izdavanja.

- One danas služe u određene svrhe, a hoće li se primjenjivati u neke druge svrhe to ovisi i odlukama Nacionalnog stožera i načina funkcioniranja budući da broj zaraženih u zadnje vrijeme raste, rekao je državni tajnik.

Dodao je da potvrde mogu dobiti osobe koje su cijepljene, one koje su preboljele i po svim uvjetima koji su propisani od HZJZ-a.

- Potvrda se jednostavno dobiva, no nije ju moguće dobiti sa svim vjerodajnicama kroz sustav e-građani već je potrebno zatražiti vjerodajnicu značajne razine, odnosno tokenom neke banke ili elektroničkom osobnom iskaznicom ili mobilnom aplikacijom koja je vezana uz elektroničku osobnu iskaznicu, objasnio je Gršić.

Dodao je kako je danas 1,4 milijuna korisnika sustava e-građani, a mobilnu aplikaciju Covid GO omogućava verifikaciju svakog QR koda i omogućava da svoju Covid potvrdu možete pohraniti te putem pametnog mobilnog uređaja može provjeriti valjanost Covid potvrde.

Novosti portala e-građani

- U svibnju smo lansirali novi dizajn portala e-građani i promijenili određene stvari koje su prije bile nefunkcionalne. Omogućili smo mogućnost roditelj-dijete gdje roditelj za malodobno dijete ili za koje je skrbnik ima pravo pristupiti njegovim podacima i obaviti sve što je potrebno. Kontinuirano radimo na svim poboljšanjima, skratili smo broj klikova mišem, a i dalje će se događati poboljšanja u sustavu i nove usluge, rekao je Gršić.

Također je dodao da se za osobnu iskaznicu potrebna fizička prisutnost, dok je vozačku dozvolu i putovnicu moguće zatražiti putem e-građani. Oko nove digitalne osobne iskaznice rekao je kako ona donosi niz novih funkcionalnosti.

- Jedna od njih je biometrijski čip u kojem su pohranjeni biometrijski podaci svakog korisnika što omogućava na svim graničnim prijelazima i na svim automatiziranim sustavima za kontrolu putnika donosi pojednostavljenje odnosno nije potrebno odlaziti na šalter nego je samo skenirati. Povezali smo je i sa zdravstvenim sustavom tako da na novoj elektroničkoj osobnoj iskaznici i ključni identitet zdravstvenom sustavu tako da više ne moramo nositi sa sobom zdravstvenu iskaznicu ako imamo novu elektroničku osobnu iskaznicu, rekao je Gršić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!