Inicijativa Dosta! prijavila Hrvatsku UN-u zbog uskraćivanja prekida trudnoće Čavajdi

27.09.2022.

15:01

Autor: HRT

Inicijativa "Dosta!"

Inicijativa "Dosta!"

Foto: HRT / HTV

Inicijativa Dosta! prijavila je Hrvatsku Ujedinjenim narodima (UN) zbog uskraćivanja prekida trudnoće Mireli Čavajdi, izvijestili su u utorak predstavnici inicijative, ističući da se odtad u Hrvatskoj nije ništa promijenilo, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja.

U prijavi se navodi da je Hrvatska prekršila važeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i brojne međunarodne ugovore o ljudskim pravima, rekla je na konferenciji za novinare uoči obilježavanja Dana sigurnog pobačaja Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Inicijativa je zatražila da Posebne procedure UN-a istraže "slučaj Čavajda" zbog kršenja prava na pristup osnovnom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, iako su zajamčeni domaćim zakonodavstvom.

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu Dosta! nakon istupa Čavajde u svibnju, kada je iznijela svoje iskustvo sa četiri zagrebačke bolnice koje su joj odbile prekinuti trudnoću unatoč teškim malformacijama fetusa, uputile su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Zahtjevi predstavnika udruga

- Zatražene su hitne intervencije radi sprečavanja tortura i mučenja žena u javnim bolnicama te osiguravanje dostupne i sigurne zdravstvene zaštite žena u Hrvatskoj. Zahtjevi nisu ispunjeni, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja i uskraćivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kazala je Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roditelji u akciji - Roda. 

- Tražimo da pobačaj za sve bude siguran, dostupan te da se u nekim državama također promijene zakoni tako da on bude legalan. Želimo jačati naše međunarodne mreže, učiti iz sustava onih koji su bili prije nas, povezivati se sa svim pokretima zato što je neophodno da osiguramo svim ženama - dostupan, siguran pobačaj bez ikakve stigmatizacije, izjavila je Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

- Tražimo da ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković javno potvrde da će sve žene u Hrvatskoj primiti kvalitetnu zdravstvenu skrb za vrijeme prekida trudnoće sukladno s relevantnim zakonima, uključujući moderne medicinske zahvate i suvremene međunarodne standarde liječničke profesije. Isto tako tražimo da se odmah osigura prihvaćanje novog zakona o pobačaju sukladno s činjenicama koje su usvojili ustavni sudovi i protkoli za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, neovisno o tome radi li se o prekidu trudnoće na zahtjev ili zbog medicinskih razloga, rekla je Lana Bobić iz zajednice "U dobroj vjeri".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!