07:59 / 13.02.2021.

Autor: HRT

Inicijativa građana "Petrinjsko proljeće" traži hitnu sanaciju nakon potresa

"Petrinjsko proljeće": Boje naljepnica nas ne razlikuju

"Petrinjsko proljeće": Boje naljepnica nas ne razlikuju

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Inicijativa građana "Petrinjsko proljeće" organizirala je akciju "Moja kuća je prioritet", koja je počela u 12:19 h. Početna lokacija je bila ispred kuće obitelji Celić, na parkiralištu nekadašnje Stare tvornice salame Gavrilović.

Petrinjsko proljeće pozvalo je građane Petrinje da na svojim kućama, zgradama i stanovima istaknu znak kojim zahtijevaju hitno djelovanje institucija i odgovornih u sanaciji potresom oštećenih građevina koje izravno ugrožavaju njihovu sigurnost.

- Boje naljepnica koje smo dobili nakon pregleda statičara, ne razlikuju nas. Sve će biti crvene ako ne obnovimo grad, jer smo trenutačno taoci između grada, županije i države zbog nedostatka informacija i komunikacije te nejasne koordinacije rada službi uključenih u sanaciju. Ovo je naše Valentinovo!, poručili su iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće.

Nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji do 13. veljače prijavljena su 35.402 oštećena stambena objekta, a pregledana su 25.462, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 306 objekata, a zbog oštećenja njih 3106.

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 2577 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo i mjere hitne intervencije potrebne su za 3110 objekata.

Uporabljivo i bez oštećenja je 598 objekata, a uporabljivo bez ograničenja njih 5340. Uporabljivo s preporukom o postupanju je 10.425 stambenih objekata, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!