Inicijativa građana želi spriječiti gradnju hotela uz Lungomare

06.10.2022.

20:09

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Plan za gradnju uz Lungomare u Puli

Plan za gradnju uz Lungomare u Puli

Foto: Dnevnik / HRT

Grad Pula mora izdati lokacijsku dozvolu ako investitor zadovoljava sve uvjete, i to prema važećem generalnom urbanističkom planu. Potvrdili su to danas u Gradu uoči nedjeljnog refereduma. A o izgradnji hotela na području uz šetnicu Lungomare oglasio se predstavnik investitora. Odbacio je mogućnost gradnje na šumskome području - u što pak ne vjeruju u Inicijativi za referendum.

Hotel Valkane gradit će se prema planu, u gabaritima predviđenim važećim Generalnim urbanističkim planom, kaže predstavnik investitora.

- Udaljenost hotela od šetnice je 120 metara, nema rampi, nema betoniranja, plaža ostaje otvorena, sve ostaje otvoreno, nema ograda oko hotela, uređuje se park ispred hotela i park šuma uokolo, onaj tko je šetao danas oko hotela, šetat će i sutra, izjavio je Zoran Kostić, voditelj Projekta "Hotel Valkane". 

Prostor Valkana gledamo kao cjelinu i novim ga generalnim urbanističkim planom moramo zaštititi, kažu zagovornici referenduma.

- U toj cjelini potencijalni investitor ima u vlasništvu i ovu česticu koja je urbanizirana, na kojoj je moguća gradnja ugostiteljskog objekta od 400 m2, još jedna čestica je nešto niže u šumi, te još jedna na idućem rtu s još 3 izgrađene plaže za koje je investitor rekao da kad koncesije budu raspisane da će se javiti, naveo je Aleksej Orel, Inicijativa građana "Referendum ZA Lungomare".

Grad neće izdati lokacijsku dozvolu prije nego što se građani izjasne na referendumu. Ali...

- Ministarstvo pravosuđa i uprave te Ministarstvo prostornog uređenja izdali su mišljenje u kojemu navode da je gradska uprava dužna postupati po prostornim planovima koji su na snazi u trenu podnošenja samoga zahtjeva za lokacijsku dozvolu, objasnio je Igor Jovin, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule.

Zahtjev je investitor podnio prije tjedan dana. Zakonski rok za izdavanje lokacijske dozvole je 30, iznimno 60 dana.

Izjasni li se većina od polovine biračkoga tijela Pule na referendumu za promjenu urbanističkoga plana, vjerojatno počinje sudska odiseja jer trebat će odlučiti - tko je u pravu.

SDP: Pulski referendum ne doživljavamo kao biti ili ne biti

Uoči nedjeljnoga lokalnog referenduma o Lungomareu u Puli, pulski SDP poručio je da ta stranka nikad nije opstruirala bilo kakve referendumske inicijative niti će to činiti sve dok se njima ne uskraćuju ljudska prava te je istaknuo da taj referendum ne doživljava kao biti ili ne biti.

Za SDP, kako ističu, u tom slučaju nema dobre ili loše strane. Radi se o različitom viđenju jednog projekta te je sada na građanima da o tome odluče, dodaju.

- Referendum ovog tipa predstavlja praznik demokracije u kojem svatko treba dati svoj obol. Neovisno o ishodu referenduma, potrebno je razmišljati o budućnosti grada i kvaliteti života jer život stanovnika Pule ne staje održavanjem referenduma, a trenutačno se postavljaju stvari kao da drugi životni problemi u Puli ne postoje, poručio je predsjednik pulskog SDP-a Igor Belas.

Dodao je kako SDP taj referendum ne doživljava kao biti ili ne biti.

- Jedna i druga strana imaju svoje argumente o kojima su u ovom razdoblju informirale javnost te je sada na svima nama kao pojedincima i odgovornom društvu da po vlastitoj savjesti izađemo i glasamo za ono što smatramo da je dobro za Pulu, poručio je pulski SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!