12:47 / 20.08.2019.

Autor: T.D./HRT

Inicijativa "Lex Franak" nezadovoljna

-

-

Foto: - / -

Građanska inicijativa "Lex Franak" nezadovoljna sporošću hrvatskih sudova napisala je prijedlog zakona.
Građanska inicijativa "Lex Franak" nezadovoljna sporošću hrvatskih sudova napisala je prijedlog zakona prema kojemu bi se nekadašnjim dužnicima u švicarskim francima ponudila odšteta.

Predložena rješenja sastavili su građani i struka koji tvrde da, unatoč 10 požurnica koje su slali, još čekaju na odgovor premijera te ministra pravosuđa i financija.

- Znači, to je zakon koji pokriva sve slučajeve koji su se dosad dogodili u švicarskom franku, za ljude koji plaćaju kredit, koji su konvertirali kredit, ljude kojima je kredit odbijen, za ljude koji su pred deložacijom, koji su ovršeni, ovaj zakon pokriva sve loše slučajeve koji su se dogodili sa švicarskim frankom, objašnjava Božo Ivošević iz Građanske inicijative "Lex Franak".    

Odvjetnica Ana Galoši Comisso ističe da ovaj zakon daje ključni naglasak na  zaštitu ljudi koji su ovršeni i kojima su ugovori raskinuti, dužnike koji su trenutačno pod ovrhama i ljude kojima su već oduzete nekretnine kako bi se tim ljudima vratila pravda i da se taj kredit stavi u jedan ravnopravni odnos banke i dužnika. 

Iz Hrvatske udruge banaka odgovorili su kako smatraju da je prijedlog potpuno neosnovan te da vjeruju kako zakonodavna vlast neće prihvatiti predloženo rješenje jer, kažu, stavlja u neravnopravan položaj korisnike kredita u različitim valutama.

Ne ulazeći u detalje prijedloga inicijative "Lex franak", direktor HUB-a Zdenko Adrović u izjavi podsjeća da je Hrvatski sabor 2015. prihvatio izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je stvoren zakonski okvir za rješenje problema kredita u švicarskim francima.

- Također, taj je Zakon doveo korisnike kredita u "švicarcima" u isti ekonomski položaj s korisnicima kredita u euru. Svaka daljnja promjena ekonomskog položaja bivših dužnika s valutnom klauzulom u CHF-u, sve ostale korisnike kredita dovela bi u nepovoljniji položaj, uključujući i korisnike kredita u kunama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!