13:50 / 21.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Inicijativa Narod odlučuje pokreće ustavne tužbe protiv nekoliko hrvatskih gradova

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanska inicijativa Narod odlučuje sutra će objaviti službene podatke vezane za broj prikupljenih potpisa građana u prvih tjedan dana, rekao je Zvonimir Troskot.
Građanska inicijativa Narod odlučuje, koja je pokrenula prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, izvijestila je da pokreće ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora. Tvrde da su svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne o referendumu, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

Riječ je o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima. Još se dodatno naplaćuje pravo građana da se izjasne po pitanju referenduma bez obzira kakvo tko imao mišljenje o tome, kazao je na konferenciji za novinare ispred Gradskog poglavarstva koordinator građanske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot.

Ustavna tužba će biti riješena tek nakon roka za prikupljanje potpisa pa je Troskot pozvao Ministarstvo uprave da reagira s obzirom na to da postoji određeno nadzorno tijelo koje prema zakonu mora reagirati i obaviti nadzor na terenu te ispitati protuustavnost i protuzakonitost tih gradova.

Upitan da prokomentira to što brojni stručnjaci ne misle da su njihova pitanja ustavna i da se iza toga krije udar na prava nacionalnih manjina te najavu SDP-a da će krenuti u inicijativu promjene Ustava kako bi se definiralo u Ustavu što ne smije biti dio pitanja, kazao je da je SDP stranka koja uvijek kada neka građanska inicijativa pokrene ovakav referendum, dodatno postrožuje sam referendum kako bi dodatno ograničio prava građana da se izjasne.

Referendum u Hrvatskoj jedan je od najstrožih, ako ne i najstroži na cijelom svijetu jer u samo 14 dana morate prikupiti 380.000 potpisa, što zapravo onemogućuje demokratičnost i građane da se stvarno izjasne po pitanju referenduma.


Najavio je da će inicijativa sutra izaći sa službenim podacima vezano za broj prikupljenih potpisa građana u prvih tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!