12:53 / 24.09.2020.

Autor: T.V./HRT

Inicijativa odgojitelja o slučaju bijega dječaka iz vrtića

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Inicijativa odgojitelja SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću - obratila se medijima u želji da se, kako naglašavaju, čuje i druga strana priče.
Iz dječjeg vrtića "En ten tini" u sesvetskom Novom Jelkovcu u utorak prijepodne odšetao je petogodišnji dječačić, objavio je Jutarnji list u srijedu. Srećom, vrlo je brzo vraćen u vrtić živ i zdrav, a odgojiteljici koja je bila zadužena za skupinu u kojoj je on bio izrečena je mjera upozorenja s mogućnošću otkazivanja radnog odnosa.

Na navedeni se događaj priopćenjem osvrnula Inicijativa odgojitelja SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, u kojoj je više od 8000 odgojitelja, stručnih suradnika, ravnatelja, a koju prati i podržava velik broj roditelja i čiji je doseg praćenja na društvenim mrežama, kako su naglasili, prešao 180 tisuća pregleda.

Medijima su se obratili, kako kažu, u želji da se čuje i druga strana priče.

Inicijativa odgojitelja u pismu upućenom medijima kaže kako, ne ulazeći u opravdanost dosad izdanih sankcija, želi iz priopćenja predškolske ustanove u kojoj se incident dogodio istaknuti i objasniti sljedeće činjenice:

• događaj se zbio u jutarnjoj smjeni - u vremenu kada je uobičajeno prisutan jedan odgojitelj, sam s 20 djece, novoupisani petogodišnji dječak traži na zahod i nema ga tko otpratiti, jer u tom slučaju jedini odgojitelj odlazi i ostalih 19 djece ostavlja same što, jasno, nije dopušteno. Nije poznato koliko od ostale djece su također novoupisana djeca, niti kojeg su uzrasta upisana djeca u skupini, što čini značajnu razliku. Nije poznato niti koliko je udaljen sanitarni čvor u odnosu na prostor u kojem je skupina boravila u vrijeme događaja, što je također vrlo bitan podatak, jer se u prostorima vrtića sanitarni čvorovi često nalaze na udaljenim mjestima.

• kako navode iz vrtića, pristupit će se radovima na ogradi - iz čega proizlazi da ograda u ovom trenutku nije dovoljno sigurna. Da je ograda zadovoljila sigurnosne propise, ne bi bilo potrebe za bilo kakvim radovima.

• prema navodima ravnateljice, pristupit će se izmjenama u postavljanju tipke za otvaranje vrata na povišeno - što znači da je tipka za otvaranje vrata sada postavljena suprotno sigurnosnim propisima, u dohvatu petogodišnjeg djeteta, što ravnateljica vrtića i potvrđuje.

• opomenu pred otkaz dobiva odgojitelj - kakve su sankcije za spomenute druge sigurnosne i organizacijske propuste? Kakve su sankcije za osnivača koji ima odgovornost zadovoljiti sve sigurnosne i prostorne propise? Kakva je sankcija za onog tko je uspostavio takvu organizaciju rada, koja evidentno nije dobra? Kakva je odgovornost na Gradskom uredu koji izjavljuje kako je broj odgojitelja unatoč oboljenjima i samoizolacijama zbog covid-19, dostatan?

Prema svemu što iz medija možemo saznati, nije nemoguće zaključiti kako je odgojiteljica dovedena u situaciju koja, zbog niza propusta osnivača i ravnatelja, nije u skladu sa zakonskim propisima, pa se postavlja pitanje je li uopće mogla utjecati na predmetni događaj, kažu iz Inicijative odgojitelja.

Kako to nije jedinstveni slučaj, iako bijeg djece iz dječjih vrtića srećom rijetko uspije, postavljamo pitanja odgovornosti prosvjetne inspekcije, zadužene za nadzor rada svih predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Odgovornost ne može biti (samo) na odgojiteljima, koji nemaju nikakav utjecaj na nezakonitosti koje se događaju, ističu iz SIDRO-a.

Naglašavaju kako su u kampanji #odgojiteljnijeteta u posljednjih mjesec dana upozorili na zabrinjavajuće velik broj nezakonitosti u dječjim vrtićima, zbog čega se i događaju ovakve iznimno opasne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!